onsdag 24 februari 2016

Det här med el…

Många av oss tycker att det är lite krångligt det här med el. Det syns inte, det luktar inte. Det bara finns där i två hål i väggen och gör att vi kan laga mat, tända lampor, pilla på mobilen eller duscha. För tänk alla gånger du använder el på en dag- ganska ofta, eller hur? Det är ju väldigt praktiskt.


Men som med det mesta så har även elen en baksida. Hur bra det än är med el, så är det inte bra att slösa eller använda onödigt mycket. Varför kan man fråga sig? Jo, all elproduktion påverkar miljön eller klimatet. Hur mycket och på vilket vis beror på hur elen produceras. Vindkraft och vattenkraft ger knappt några utsläpp alls, men gör ingrepp i naturen. Kolkraftverk ger stora utsläpp av växthusgaser. I Sverige produceras elen till största del av vattenkraft och kärnkraft, men internationellt är fossila bränslen helt dominerande. Elnäten i norden hänger dessutom  ihop, så kalla dagar är risken stor att vi använder kolkraft från Danmark till exempel. Därför är det helt enkelt bra att spara på elen för att inte belasta miljön och klimatet i onödan. En sparad kWh är den bästa kWh, som vi brukar säga i branschen.

Känner du nu att du vill få lite koll på din energianvändning? Att du är nyfiken på vad du kan göra för att spara in några kWh (och pengar!)?

Du kan börja med att gå in på Energikalkylen och knappa in lite enkla siffror. Ut kommer din förbrukning- och det bästa av allt, även förbättringsförslag! När jag knappade in mig så hamnade jag på 3074 kWh/år och med lite enkla medel, till exempel alltid laga mat med lock, stänga av handdukstorken och byta ut gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LED så kan jag sänka mig till 2199 kWh/år. Det är häftigt att såna ganska enkla åtgärder kan ge så stort resultat! Det mesta handlar om vårt beteende. Nu bor jag i en ny lägenhet vilket gör att den är hyfsat energisnål i grunden. Bor du i villa är förbrukningen större. Om du bor i ett hus som värms med bergvärme och lever ett ganska vanligt liv har du antagligen en energiförbrukning på ungefär 14 000 kWh. Genom lite enkla åtgärder kan du då sänka din energiförbrukning med 5000 kWh, det motsvarar ungefär 5000 kronor. De pengarna kan du säkert ha mycket roligare för!

Några exempel på besparingar/år i en vanlig villa

Sänk temperaturen med en grad                                339 kr
Lägga alltid på locket när du lagar mat                       108 kr
Fyll diskmaskinen                                                        137 kr
Lufttorka tvätten istället för att torktumla                      206 kr
Stäng av stand by                                                        387 kr
Stäng av golvvärmen                                                   920 kr
Stäng av handdukstorken                                            690 kr

Har du nu fått massor av tankar och funderingar? Kanske du vill höra efter var man ska tänka på när man byter till nya och mer energieffektiva fönster? eller vad hände med glödlamporna? Hur vet jag vilken lampa jag ska ha nu? Vill du ha andra tips och trix vad gäller energi? Ring eller mejla till stadens energi- och klimatrådgivare och få hjälp! Deras jobb är att hjälpa dig att spara energi. Jobbar du på ett företag eller representerar en bostadsrättsförening kan ni dessutom få en timmes gratis besök där en rådgivare ger tips på vad som kan göras för att minska och effektivisera energianvändningen. Bra va! Och det är opartiskt och gratis J

Energi- och klimatrådgivningen, tel. 08-29 11 29, info@energiradgivningen.se
Om du har ett företag eller företräder en bostadsrättsförening och är intresserad, kontakta stadens miljösamordnare Stina Jaensson, stina.jaensson@lidingo.se, 08-731 39 97 för mer information.Solceller på Jobbforums hus vid Bosön

Jaha, jag ska spara energi. Men staden då? Jo, energifrågorna är högt prioriterade. I vårt nya miljöprogram står att vi ska minska energianvändningen med 40 % i stadens lokaler från 2009 till 2020. Hittills har vi minskat med 23 %. Ganska bra, eller hur?!  Det byts lampor, ventilation och värme blir bättre och mer effektiv och nybyggnationer blir energisnåla. Snart kommer även solpaneler pryda fler tak i staden! Det görs väldigt mycket och vi lovar att återkomma om detta!

Sådär då, hoppas att du har fått lite inspiration till att spara lite energi. Det är ju faktiskt bra både för miljön och din plånbok. Vad är det första du ska börja med imorgon?

PS. Läste du Metro i morse? Där slår de hål på 9 myter om energisparande. Värt att läsa!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar