fredag 19 februari 2016

Statuskontroll på Lidingös sjöar!

I onsdags var jag (Robert) och min kollega Raheleh ute på uppdrag! Provtagning av Stockby- och Kottlasjön samt Långängskärret stod på menyn. Det här gör vi två gånger varje år. En gång i februari när det är som kallast i sjöarna och en gång i slutet av sommaren när det är som mest liv i vattnet.

Härlig vinterdag på Stockbysjön!
Vädret visade sig från sin bästa sida, de ekologiska bananerna för mellanmålet kom med, den stora borren kom fram men den rätta knycken ville inte infinna sig. Detta faktum beklagade jag mig över både länge och väl tillbaka på kontoret. Min kollega Jonas som är sportfiskare har därför utmanat mig på isborrningstävling! "Det borrar jag på 10 sekunder" utbrast han självsäkert! Jag undrar jag... Isen var tjock, ca 20 centimeter eller mer där vi borrade, ungefär samma på alla tre platser. Jag hoppas det är han som har en skruv lös och det inte är jag som borde borrat ner mig och tagit i hårdare...

Vi har inga svar att delge er angående den här provtagningen ännu men ni kan kolla på länkarna Sjöarnas vatten, Kottlasjön (även Stockbysjön) samt Vattenkvalitet på Lidingös hemsida där ni kan läsa sammanställningar av statusen på framförallt Kottla- och Stockbysjön. Provtagning har skett löpande från 70-talet med något undantag.

Utöver ovanstående så görs varje sommar provtagning på de officiella badplatserna av mina kollegor som arbetar med hälsoskyddstillsyn. Detta får vi säkert anledning att återkomma till när den årstiden närmar sig.

Vi håller också på att ta fram en "Blåplan" som ska hjälpa oss att hantera våra vattenförekomster på och runt ön på ett så bra sätt som möjligt. Att ta fram en blåplan är en av många aktiviteter som vi tar fram som en följd av arbetet med stadens miljöprogram! Miljöprogrammet kommer ni inom kort få en massa info om, både här och på hemsidan. Ni får ge er till tåls lite till bara.


Hur får man upp den?
Händer ju INGENTING!

Äntligen!


Det var en inspektör på is
Som hamnade i pinsam kris
Han fick ingen styr på borren
Men fick utmaning om rätta knorren
Utmanaren har nu upp till bevisInga kommentarer:

Skicka en kommentar