onsdag 16 mars 2016

Earth Hour 19 mars

And the blog is back! Yeah!

På lördag är det åter dags för WWF:s manifestation Earth Hour. Världens största miljömanifestation för att sätta fokus på klimatet!

Klockan 20.30-21.30 kan vi tillsammans släcka ner belysningen, äta en klimatsmart måltid eller göra något annat som uppmärksammar varandra på en av vår tids största och svåraste frågor; klimatförändringen. Precis som WWF skriver på sin kampanjsida finns det fyra områden som står ut lite extra vad det gäller klimatpåverkan.

1. Våra bostäder - min kollega Stina skrev här förtjänstfullt om hur elanvändningen kan minskas med ganska små medel. Visste ni förresten att en sparad watt hemma hos dig innebär att ett kärnkraftverk, vindkraftverk, vattenkraftvärk eller kanske bäst av allt ett kolkraftverk kan minska sin produktion med 2 watt? Det här har att göra med energiförluster som uppkommer både i produktion och överföringen ända hem till dig. Den insparade watten kan sedan istället användas där den gör mer nytta.

2. Bilen - (och flyget) de här uppfinningarna gör mycket nytta för oss genom en ökad mobilitet men myntet har också en baksida, lite svärtad, sådär som när nån rackare har satt en tändare mot knugens feja på kronans baksida...Ni vet säkert alla vid det här laget att vid förbränning av bränslena som bilar körs med bildas (bl a) koldioxid. Koldioxid är en av de där gaserna som gör att vi får en oönskad växthuseffekt. Extra negativt är det när vi förbränner sånt som varit bundet i marken (bensin/diesel av olja).

Mycket ska och bör göras på en internationell, regional och lokal nivå men även vi individer har en god möjlighet att minska påverkan på klimatet från våra resor genom att fundera över våra resvanor. Vi som bor i Stockholmsregionen och Lidingö i synnerhet är lyckligt lottade på så vis att avstånden är korta och alternativen till bil är goda. Bussar, banor, cykel och varför inte en promenad kan många gånger ersätta en bilresa. Glöm heller inte att man numera kan beställa hem nästan vad som helst hem till dörren (inklusive matkassen). Läs mer om problematiken med bilen (bland annat) här. Här på bloggen kommer ni kunna läsa mycket mer om alternativa resor framöver så håll utkik!

3. Biffen - numera äter vi tokmycket kött, bland annat för att vi har råd. Vi äter mer än vi någonsin har gjort. Det här mönstret behöver vi bryta för det är inte hundra för hälsan och det är definitivt inte hundra för klimatet. Det går åt stora landområden, massor med  energi och en himla massa vatten för att framställa din favoritburgare eller vad som må kittla din gom. Det går åt så pass mycket av allt detta så det inte riktigt räcker till inom planetens gränser. Men det finns alternativ gott folk! Vegetarisk mat kan vara supergott! Om till och med undertecknad, som tidigare var som en T Rex, suktar efter en halloumiburgare på en av Lidingös hamburgerrestauranger förstår ni att det finns hopp! Vi kommer faktiskt återkomma i bloggen med mattips för den som vill vara mer klimatsmart. Bland annat anordnas det inom Lidingö stad en Vegofestival där vi inspirerar och tipsar varandra om bra mat med mindre negativ påverkan på miljön. Här hittar ni fler tips för att minska påverkan från vår mat.

4. Börsen - eller världens ekonomi. Det har skapat enorma möjligheter och bidragit med nytta men det har också skapats en liten böld i ändalykten. Den rackaren har växt till sig och nu börjar det både klia och svida på samma gång samtidigt som den inte vill försvinna. Hur vi investerar pengar för oss själva eller för ett företag eller för våra framtida pensioner försvårar en omställning till ett hållbarare samhälle med en minskad klimatpåverkan. Inte för att börsen i sig är ond men det blir en effekt när alla letar efter säkra investeringar. Problemet blir ofta att miljöbättre och långsiktigt hållbarare inte ses som en lika säker investering som att sätta pengarna på, säg ett kol- eller ett oljebolag som ger bättre avkastning på kort sikt och som historiskt har varit en god investering.

Det är alltså rationellt att vara irrationell i den mening att det som är dåligt för samhället på sikt anses vara en bättre investering. Världsekonomin har hittills varit lite dåliga på att värdera konsekvenser på omgivningen (de så kallade externa effekterna). Detta är en fortsatt utmaning för vårt samhälle för det är väldigt svårt att värdera konsekvenser som man kanske inte ens ser förrän om många många år. WWF skriver naturligtvis lite om det här också på sin hemsida i samband med Earth Hour. I den här bloggen ska vi inte ge råd om privatekonomi eller ta ställning kring ekonomi i övrigt men vi tar ändå upp det för att det går att problematisera kring det ur ett klimatperspektiv.

Vad gör Lidingö stad för att minska påverkan från ovanstående problemområden frågar den frågvise? En hel del svarar den vetvise! Vi har ju vårt Miljöprogram som ni kan läsa om här. När vi summerade vårt arbete, sedan det första Miljöprogrammet antogs, kunde vi konstatera att; vi både minskat matsvinn och köttkonsumtion, minskat påverkan från fordonsflottan, minskat energibehovet i stadens lokaler med mera! Men vi kan och ska göra mer för att minska vår negativa påverkan, vi lovar.

Har du läst ända hit? Strongt! Då får du en liten bonus för besväret:

Vi stänger av en apparat
För att värna allas vårt klimat
Om du ska till en affär
Ta en cykel och du snart är där
Med kreativitet och piff
Vi undviker att äta biff
Och nu kära farbror och tant
Investera vist din sparade slant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar