onsdag 23 mars 2016

Påsken stampar i farstun!


Jag längtar efter rensopade cykelbanor, vårsol, rensade garderober, spirande tulpaner och ett antal påskägg. God mat. Kan man göra påsken hållbar? Såklart man kan! I både stort och smått. Allt spelar roll.
Påskris kan man hitta ute i skogen eller i våra parker; nedklippta grenar och sly är ok att ta. Jag hittade fina knoppande grenar från nedsågade trädgrenar i Torsvik häromdagen. Dem ska prydas med mormors gamla påskfjädrar.
Påskgodis är ett måste, i alla fall för mig. Man kan enkelt göra eget till exempel av marsipan, mandlar och smält choklad. Med ett par droppar karamellfärg får man till det rätta påskstuket. Ekologisk choklad och socker hittar man överallt idag. Det finns till och med ekologiskt smågodis i det flesta större mataffärer. Namnet på godiset är detsamma som det lilla djuret som hoppade från tallegren och stötte sitt lilla ben...

Att njuta av god mat är på topp tre-listan för mig. I år ska jag satsa på mer vegetariskt och ekologiskt på påskbordet. Snyggt upplagt och serverat på mindre tallrikar gör att jag inte föräter mig. Tänk så lättlurad man kan vara. Ekologiska ägg, potatis, mjölk, mjöl, kaffe, lax och lamm finns i de flesta butiker. Väljer vi kött från djur som betat utomhus så bidrar vi till ökad biologisk mångfald. Prova att använd köttet som krydda eller tillbehör och inte som huvudmåltid. Som avslutning på påskmåltiden gör jag nog en rulltårta fylld med härligt gul mango. Den kan serveras i skurna bitar och toppas med grädde och dekorationsägg. Vackert och gott. Passionsfruktpannacotta är ett annat gult tips!

När man ätit sig mätt på tårta och lax kan det vara dags för lite påskpyssel i trädgården eller på balkong, eller varför inte så lite frön och ställa på fönsterbrädan. Som odlare är påsken en otålighetens tid, man lyfter försiktigt på de värmande, förmultnade löven, i hopp om att se något som spirar i bädden. Varför dyker aldrig de där tulpanlökarna upp?Är naturen senare eller är det precis som det brukar vara, att otåligheten sätter sina spår? Längtan efter vår och liv är stor så här års. Vill du prova på att sätta ekologiska lökar så finns det en hel del: bl.a. sättpotatis, lök, vitlök och tulpanlökar Det finns till och med ekologiskt odlade frön. Surfa runt på nätet så hittar du en hel del.

Var stolt över de hållbarhetsinsatser du gör och berätta om dem för att inspirera andra. Allt du gör spelar roll. Det fick gymnasieelever i Hersby höra på en inspirerande föresläsning om hållbarhetsfrågor i stadshuset i veckan. I maj ska de redovisa för oss andra vilka idéer de har. Håll utkik efter miljöveckan.

Nu önskar jag digGlad Påsk!

1 kommentar:

  1. Ida Strandell30 mars 2016 13:27

    Heja dig Catarina! Vilket bra inlägg! :)

    SvaraRadera