onsdag 2 mars 2016

Ska vi byta grejer med varandra?

”Ska vi byta, ska vi byta grejor, ska vi byta grejor med varandra”, hör jag Hasse Alfredsson nynna i mitt huvud när jag rullar in med cykeln på Lidingös nya Returpark. Från och med i måndags är den öppen för inlämning. Vilket ställe!

Ett stenkast från den gamla återvinningscentralen ligger den nya roströda anläggningen, utsmyckade med konstverk i återvunnet material.  Jag möts jag av en meterhög hallon/lakritsdödskalle av återvunna däck, takkronor av PET-flaskor och tekannor som flaggstångsknoppar och entusiastiska SÖRAB-anställda.

Cykelstället är inte på plats än, men som cyklist och gångtrafikant känner man sig välkommen. Bussen stannar runt hörnet. Trottoaren leder oss rätt in i återbrukshuset, där allas resa börjar. ”Har du något för återbruk, el-avfall eller farligt avfall?” Lämna det i så fall till personalen i huset.
Som miljömupp blir man ju glad, det här är ett returparadis! Anläggningen är den första i sitt slag inom Sörabområdet[1] och är en modellpark, så här ska vi bygga nytt framöver i våra samarbetskommuner. Returparken är tre gånger så stor som den gamla och här finns det också mer personal som kan guida och hjälpa till. Hit är alla Lidingöbor välkomna att gratis lämna saker som man inte behöver eller vill ha längre.
Vi har ju inte alltid levt i en slit- och slängtid. Mina morföräldrar som föddes runt 1915 sparade, som jag minns, på Allt. Plastpåsar tvättades och hängdes på tork, såsbyttor och skålar skrapades ut med slickepott, kläder blev trasmattor, frukt blev till mos, brev och julkort sparades och strumpor lagades. Men när jag växte upp, slutet på 70-talet, början på 80-talet, rensade mina föräldrar ut källarförrådet och hemmet varje vår, samma sak varje påsk. Allt som man vuxit ur eller saker som de trodde inte skulle komma till användning igen ratades; smurfar, böcker, LP-skivor, min resegrammofon, dockskåp, skidor, kläder… och allt hamnade i områdets stora, gröna container. Vi drog säckar över gräsmattan och upp på parkeringen ,vi baxade upp de stora plåtdörrarna och tryckte in säckarna över kanten. Tillfredsställelsen var hög när plåtdörren slog igen, så där, nu hade man rensat. Ett reningsbad. Vi skänkte inte en tanke på var sakerna skulle hamna. Tack och lov har vi kommit en bit på vägen. Nya normer. Nya vanor. Vem vet hur det ser ut 2020?

Förra året lämnades det in 5888 ton på återvinningscentralen. Nu kommer återvinningsgraden och återbruket att öka och bara ca 2 % kommer att landa på deponi, t.ex. porslin. Några av de senaste återvinningsfraktionerna är bl.a. gips, takpapp och planglas. Så ta med dig allt som du vill bli av med till Returparken och ta hjälp av den kunniga personalen, så hamnar våra saker i kretsloppet. För här sker ett verkligt miljöarbete! Det här är riktig verkstad. Det som hamnar här kan vi göra nya produkter av och behöver inte använda nya resurser, som kräver energi och tär på naturen.
SÖRAB:s motto är att få jordens resurser att räcka längre. Det kan vi alla bidra till. Vi ses i Stockby!

Läs mer om Returparken här

Ps. Får jag önska något är det kaffemaskin och en butik där jag kan köpa återbruk direkt. Ds

Tjo och tjim och inspark
För stadens nya Returpark
Möjlighet vi nu har fått
Sortera både stort och smått
Kom till Stockby gör nåt bra
Lämna det du inte vill ha


Nya stora containrar

[1] SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar