onsdag 6 april 2016

Barnens skolväg! Cykelserien del 3

Hej, jag heter Jessica och gästbloggar här idag i serien om cykling. Jag är praktikant via Tekniksprånget här på Lidingö stads tekniska förvaltning. Jag har bara varit här i två månader men redan hunnit med en hel del. Främst jobbar jag med projektet Säkra skolvägar (som nämndes kort i förra artikeln) där vårt jobb är att uppmuntra fler barn och unga att gå och cykla till skolan.

I förra artikeln fick ni läsa om hur man tar sig till jobbet, här tänkte jag istället prata om hur barn tar sig till skolan. Och hur vill egentligen barn ta sig till skolan?

I projektet Säkra skolvägar har personal från tekniska förvaltningen varit runt i Lidingös skolor och träffat arbetsgrupper och tillsammans tagit fram en skolreseplan. Där radas det upp anledningar bakom att föräldrar inte känner sig trygga med att låta barnen ta sig till skolan själva. Det tas även fram åtgärder som skulle bidra till att fler elever skulle cykla och gå till skolan. Dessa åtgärder utförs sedan från kommunens sida och kan vara allt ifrån nya cykelställ till upphöjda övergångsställen.
Idag har vi ett stort problem på Lidingö med en osäker miljö kring skolorna på grund av alla bilar som ständigt är i rörelse. Det här är en av de stora anledningarna till att föräldrar inte tycker det känns tryggt att låta barnen cykla/gå.

Jag kommer själv ihåg när jag gick i skolan, jag cyklade varje dag! Tillsammans med flera kompisar hade vi en bestämd tid då vi möttes och cyklade till skolan varje morgon. Samtidigt som vi hittade på roliga cykeltävlingar så fick man tid att umgås med klasskompisarna. Att ta sig till skolan blev till dagens höjdpunkt. Hur tog ni er till skolan?

Förutom att det är kul att cykla så finns det en mängd andra fördelar som jag tror många har missat. Jag ska därför plocka fram fördelarna och presentera dem i det här inlägget för er.
Att det är bra att barn rör på sig kommer nog inte som en nyhet. Men att det finns så många fler fördelar med att låta barnen cykla till skolan visste i alla fall inte jag innan jag började här. Här kommer ett par stycken!
  • Miljön runt skolorna blir betydligt säkrare med färre bilar
  • Barn koncentrerar sig bättre om de rör på sig före skolan
  • Ett barn som koncentrerar sig bättre leder också till bättre studieresultat
  • Cykling bidrar till ett hållbart resande
  • Barnen lär känna klasskompisar de går/cyklar med till skolan bättre
  • Barnen ha roligt samtidigt som de får frisk luft
  •  De lär sig tidigt hur man ska bete sig i trafiken
  • Barnen kan då också ta sig själva till t.ex. träningar och kompisar
  • Föräldrar sparar tid på att inte behöva köra till skolan


Genom att låta barnen cykla/gå till skolan så spar du inte bara själv tid som förälder utan får även alla dessa punkter på köpet.

Det är också viktigt att nämna att alla barn inte kan gå eller cykla till skolan. Om vägen till skolan är för lång är det inget alternativ att låta barnet cykla hela vägen. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att släppa av barnet en bit bort från skolan så är problemet löst. Barnet får röra på sig innan skolan och du som förälder slipper köra enda fram till skolan.

Oavsett om du själv är förälder, blivande förälder eller känner någon som är det så är det viktigt att budskapet når ut. Så sprid gärna informationen vidare till de du känner berörs.


Tack för mig J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar