tisdag 12 april 2016

Sopsortera mera!
Mari Andersson från Sörab håller i soplektion

Sopbilen kom till Högsätra och hälsade på-Jag kan, jag kan, jag kan!
Ivern hos årskurs tre i Högsätra skola är stor den här torsdagsmorgonen
trots ett ihållande regn utanför fönstret. Alla vill svara. Ibland så snabbt så att de glömmer att räcka upp handen. Det är ingen vanlig lektion i skolan idag. Det är soplektion!

Jag sitter längst bak i klassrummet. Framme vid tavlan står Mari Andersson, skolinformatör från stadens avfallsbolag Sörab, i sin orangea varselväst. Hon frågar barnen vad man kan göra av sopor- Nya saker! säger någon. Hur ska man göra för att gamla förpackningar ska bli nya saker då? -Sortera! säger en annan.


Ungarna har stenkoll. Jag blir rörd. Vilka härliga barn! Hoppet om framtiden tänds. Till skillnad från mig och de som är äldre än jag, växer de här barnen upp i en värld där sopsortering faktiskt är norm. Det är liksom så man gör. Det lär de sig i skolan. Barnen vet varför man ska sortera skräp (för att ta hand om den bästa planeten vi har varit på), och de har bra koll på hur man ska sortera. Vissa saker är lite knepiga, men Mari förklarar lugnt och metodiskt varför hundens plastleksak ska i hushållssoporna och inte till plaståtervinningen och att metallskrot faktiskt kan bli nya bilar! Sen blir det läxförhör! Fast det är inte så farligt, det är frivilligt. Alla barn som vill får ett skräp var och sorterar det i märkta byttor. Plast för sig, metall, glas, elektronik, kartong och sen diskborsten i restpåsen. Trots att den är gjord av plast så är det inte en förpackning och ska därför i restpåsen för att bli värme. Precis som hundleksaken. Var sak på sin plats. Alla rätt! Bra jobbat. Jag kan tillägga att även jag lyckades placera mobiltelefonen jag fick rätt. Elavfall. Det finns mycket i en mobiltelefon som kan återvinnas. Olika metaller till exempel. Så lämna dem för återvinning när den inte är brukbar längre!


Under våren erbjuder Sörab alla Lidingös skolor ett besök för att öka medvetenheten om avfall. Besöket i Högsätras alla klasser är en del av skolans miljöarbete under våren. Arbetet kommer att mynna ut i en utställning i Stadshusets entréhall under vecka 20. Det blir spännande! Du är då varmt välkomna att komma och kika- och kanske testa dina sopsorteringskunskaper?
Vill du öva lite hemma innan så kan du kolla in Sörabs hemsida så får vi se om du kan bli smartare än en tredjeklassare- på sortering! För det är viktigt att sortera, inte bara för att vara föredömen för våra barn, utan också för den bästa planeten vi har bott på. Att återvinna gör helt enkelt att vi inte behöver ta lika mycket nya resurser från jorden för att producera nya produkter. I Sverige använder vi till exempel 155 000 ton plastförpackningar varje år, ungefär 17 kilo per person. Om alla svenska hushåll återvann en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton. Det motsvarar utsläppen från ca 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor. Så det är ju ganska bra att återvinna, eller hur?! Om du nu är inne på det här med återvinning så kanske du tänker –Matavfall! Har du inte insamling av det hemma? Klicka här! Så får du veta allt om hur det går till att ordna insamling av matavfall hemma hos dig. Lidingös matavfall blir till biogödsel och till fordonsgas. Bra grejer!

Eller är du en skeptiker som tänker "jaja, allt blandas ändå i sopbilen" eller kanske "det lilla jag gör, vad gör det?" eller varför inte "det tar mer energi att skölja ur förpackningen än det än man får ut vid återvinningen" Kolla in myter om återvinning så kanske Sörab kan slå hål på några.


Och trots att vi har skrivit om den förut så vill jag slå ett slag för den nya returparken i Stockby! Där kan du lämna sånt som inte platsar på en vanlig återvinningsstation, till exempel farligt avfall och grovavfall. Nyheten är att du även kan lämna in hela kläder, möbler och andra grejer. Hjälporganisationer står och tar hand om grejerna. SÅ BRA!


Med det här sopiga inlägget (haha) vill jag bara säga gör som barnen i Högsätra skola. Sortera era sopor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar