onsdag 29 juni 2016

Frihet på en cykel


Det är behagligt i junikvällen. Träden skuggar skönt på gångvägen mellan Christinaskolan och Gångsätrahallen. Christinaskolans ordinarie elever har tagit sommarlov. Men det är andra elever här. Elever som är nyfikna, förväntansfulla och ivriga att lära. Det är cykelelever!

Den 31 maj började ett gäng med 12 personer på cykelkurs. Att kunna cykla ses som en självklarhet i Sverige, men att hantera en cykel är inte alltid lika självklart för någon som inte har vuxit upp här. Men det kan vara en otrolig frihetskänsla att kunna cykla, det kan även vara bra att kunna cykla i olika typer av arbeten. Under sex lektionstillfällen har Cykelfrämjandet, i samarbete med Vänverksamheten och Lidingö stad, erbjudit cykelkurser för de som är nyfikna på att testa.

Inger och Karin från Vänverksamheten instruerar två deltagare.
Johan, som är hjälpledare, finns också till hands när
någon behöver.  När jag kommer och hälsar på är det lektion fyra. Flera av eleverna har redan lärt sig cykla- rekordsnabbt! Medan andra kämpar med att hitta balansen. Metoden som används är utvecklad av Cykelfrämjandet. Första gångerna sitter eleverna på låga cyklar där pedalerna är borttagna. Eleverna övar på att hålla balansen på cykeln. När de behärskar balansen kommer tramporna på och de övar på att stanna och svänga. En del av lektionstiden ägnas även åt teori, som till exempel trafikregler. Och så bjuds det på fika. För flera elever är det ett bra tillfälle att öva lite extra på sin svenska. Ledare för kursen den här gången är Inger Pålsson och Inger Englund från Vänverksamheten, med hjälp av frivilliga.Shabana tar en liten paus.
Mariam åker med ett huj ner för
 backen!
Shabana är en av dem som precis har knäckt cykelkoden.

- Det är väldigt roligt, och lärarna här är fantastiska! De ger så bra stöd och hjälp. De ska ha all cred! Säger hon och cyklar iväg.
Eleverna har svårt att dölja den skräckblandade förtjusningen när de svävar ner för den lilla backen. Mariam får jag springa ikapp får att få ett ord med. Hon är så ivrig att träna. - Jätteroligt! Får jag ur henne innan hon fortsätter att susa fram.

Det syns i deltagarnas ansikten att det här är roligt, spännande och viktigt. Vi hoppas att alla lyckats knäcka koden och känner sig stärkta både i sin cykling och som personer. Det är frihet på en cykel.


Det kommer en ny cykelkurs i höst så håll utkik för inbjudan till detta!

Vart tar du cykeln i sommar? Skriv gärna en rad om vart du helst cyklar här i bloggen eller under länken på stadens Facebook-sida. Du kanske ska cykla långt?
Roberts cykel Vitas är fullastad för nya äventyr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar