onsdag 22 juni 2016

Samtal om blommor och bin

Bikupa utanför Stadshuset
Så här på sommaren är det nog många som har samtal om blommor och bin med sina nära och kära. Hur hänger det ihop, och hur kan det vara? Vad bra! säger vi på bloggen. Det är ju jätteviktigt! Och vi vill inte vara sämre, så varsågoda. Ett inlägg och blommor och bin.

Bin är fantastiska små krabater. Förutom att de producerar honung som vi kan använda så pollinerar de även växter så att det blir frukt och bär åt oss människor, fåglar och andra djur. Utan bin och andra insekter skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken. Mer än en tredjedel av maten vi äter är resultat av pollination av bin.

Men bina är hotade. Bin påverkas av bland annat bekämpningsmedel och miljöförändringar. Det gamla småskaliga odlingslandskapet har även försvunnit, vilket gör att livsmiljöerna blir utarmade och variationen av blommor minskar. Tambin drabbas även ofta av sjukdomar. I Sverige är en tredjedel av de 285 (!) arterna vildbin hotade. I andra länder, tex Kina, har det gått så långt att fruktodlingar måste handpollineras för att det inte finns några insekter och i USA är det big business att åka omkring med bin för att pollinera olika odlingar. Galet! Så vad gör vi?

Ett litet steg på vägen är att Lidingö stad har satt upp en bikupa utanför stadshuset, och fler ska placeras ut på ön. Det är en del i stadens stadsodlingprojekt och ett sätt att hjälpa naturen lite på traven. Jättebra tycker jag!

Är du rädd för att de ska stickas? För de flesta av oss är bin helt ofarliga, även om man blir stucken. Det är bara om man är allergisk mot bin som man bör söka vård vid bistick. Bin dör om de sticks så det är deras absolut sista utväg. Dessutom äter de bara nektar och pollen så de dras ytterst sällan till oss eller vår mat, till skillnad från getingar. I stadens bikupor bor bara bin.

Du ser skillnad mellan bin och getingar på utseendet: Bina är mer "ludna" i kroppen och lite "knubbigare" över midjan. Getingar är svart-gula, medan bin är mer brun-gula. Getingar dock är precis lika viktiga i naturen som bin så vi får vara schyssta med dem också!

Vill du också göra något för bina?
Trädgårdar är fantastiska för bin och andra pollinatörer. Satsa på pollen- och nektarrika växter och undvik gifter så kan din trädgård bli insektsvänlig. Timjan, mynta, salvia och lavendel är örter de gillar.
Du kan även bygga en bivattnare. Kolla här hur du gör
Eller kanske ett bihotell? Här får du hjälp att gör ett sånt

Bevingade ord om en pollinerare

Drottningen passade till en arbetare bollen
Hon sa, flyg ut och samla nektar och pollen
Se till att alltid flitig förbli
Seså må nu lyckan stå dig bi
Det nyligen tagna flygcertifikatet fick av drottningen bifall
Hon sa, blir du trängd på vägen är sista utvägen anfall
Om du dör måste vi lämna dig i sticket
Vi kan inte hämta hem dig i det skicket
Om du kommer tillbaka ställer vi till med fest
Vi bjuder på honungen du gillar mest
Jag vill dock inte se nåt dåligt bordskick
Här äter vi vackert med bistick
Däremot vill jag inte se nåt supa
Det är alkoholfritt som gäller i vår kupa

Kom därför ihåg:

Om du av ett bi blivit stungen
Var det bara för att det känt sig tvungen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar