onsdag 1 juni 2016

Tips och tricks för en bättre miljö

Den här bloggen kan snart ställa upp i SM i goda råd. Vi tänker inte säga var skåpet ska stå eller hur slipstenen ska dras men lite husmorstips tänker vi bjuda på.

Är det dags att städa hemma? Visste du att du troligen redan har bland de bästa rengöringsmedlen i köksskåpet? Ättika, citron, salt och bikarbonat, med de här ämnena kan man göra underverk på fläckar, avlagringar och lukt. Kolla bara vad Käppalaförbundet skriver om detta.

Visste du förresten att ättika är bra på att ta bort dålig lukt i kläder? Ta lite ättika och blanda ut med vatten (1 dl ättika på 5 l vatten). Låt ditt/dina plagg ligga och dra i lösningen i 15-20 minuter. Det finns dock en liten risk för missfärgning så var försiktig. En annan variant är att spraya ättiksprit direkt på det område som luktar svett, t ex under armarna på en tröja, för att sedan tvätta i tvättmaskin som vanligt.


Visst är det härligt att ta hand om problem på ett miljövänligt sätt? Nu har det ju tyvärr visat sig att textilindustrin haft det lite si och så med sin miljövänlighet så det räcker inte att tvätta kläderna på rätt sätt när plagget i sig är kass. Det blir lite som att att sminka en gris...Våra reningsverk är bra på att ta bort näringsämnen men det är väldigt svårt att ta bort andra ämnen som till exempel silver och PFAS. En del av de här ämnena kommer från kläder och textilier. De är tillsatta för att vara vattenavvisande (PFAS) eller luktavvisande (silverjoner) men det slutar i regel med att det mesta tvättas bort ganska omedelbart och förorenar avloppsslam eller vattendrag istället. Läs mer här om det här problemet och hur du kan göra för att undvika gifterna.


Bild lånad från Miljötratten.com

Som du kan läsa i länken från Käppalaförbundet ovan går det fint att använda bikarbonat för att lösa upp stopp i avloppet men vi vill ju undvika stopp från första början eller hur? Fett som spolas ner i avloppet stelnar där nere och orsakar stopp och bidrar även till att rören fräts sönder. Om ni kommer förbi Stadshusets entréhall kan ni hämta en tratt för att samla upp matfett i PET-flaska istället för att spola ner det i avloppet. Flaskan tar du sedan med dig till vår nya fina Returpark! Gör dig själv och avloppskollektivet (som vårt gemensamma problem och gemensamma lösning så fint kallas) en tjänst och minska ner på det fett som spolas ned i avloppet. Är det inte så mycket fett i pannan är det bättre att torka upp det och slänga i soporna och här i sann Lidingöanda har du valfriheten att välja om du vill kasta i fettet i matavfall eller hushållsavfall. Fett najs! Robert, håll tratten tänker kanske någon nu, men se det behövs inte för den skruvas på PET-flaskan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar