onsdag 10 augusti 2016

Earth Overshoot Day


Vårt jordklot är stort men inte fullt så stort som det skulle behöva vara för att vi människor ska kunna fortsätta leva som vi gör idag. I måndags, tidigare än någonsin, inföll årets "overshoot day". Vad är det då undrar kanske någon? Tänk er att jorden är en bondgård som odlar grödor. Tänk er att vi människor är bonden på gården som år efter år använder samtliga åkrar utan att någon gång låta dem ligga i träda och att vi slarvar med gödning. Efter hand kommer jorden bli magrare och magrare och skörden sämre och sämre. Bonden har belastat sin gård hårdare än den klarar av. På samma sätt innebär earth overshoot day att vi människor belastar jordklotet hårdare än det hinner återhämta sig. Naturresurser utarmas, överfiskning sker, djurarter utrotas, vattenförekomster förstörs, koldioxidhalten i atmosfären ökar ständigt. Den här dagen infaller allt tidigare för varje år som går, trenden har bara brutits i samband med ekonomiska kriser egentligen.


För "break even" skulle det krävas 1,6 jordklot. Skulle all världens befolkning ha samma livsstil som svensken skulle det dessutom krävas långt mer yta än så. Har du barn? Tänkte du leva länge? Som det är nu lånar vi från kommande generationer och det är inte sannolikt att vi kommer ha råd att betala tillbaka senare, därför behöver en förändring ske i närtid. Många är ju oroade över en lånebubbla både för privatpersoner och nationer. En jordlånebubbla är i det perspektivet ännu värre. Om inget görs i tid kommer vi inteckna resurser som inte finns varpå priser kommer skjuta i höjden, konkurser kommer ske, människor kommer stå utan jobb och livsmedelsförsörjning och välfärd kommer hotas etc.

Det är mycket vi och dom både lokalt och globalt i debatten just nu men jag tror på att en hållbar ekonomi, en cirkulär ekonomi, är den avgörande faktorn för en stabil framtid på många fronter. Dessutom är miljöproblemen globala i sin karaktär och då, även om det är svårt att dra åt samma håll, löser man problemen bäst tillsammans. I en utbyggd cirkulär ekonomi har fler människor möjlighet att sysselsättas när varor ska lagas etc, motsättningar kan dämpas genom förnyad framtidstro och mindre oro för att konkurreras ut etc, resurser utnyttjas bättre, jordklotet får kanske chansen att återhämta sig, sambandet mellan ökad miljöpåverkan och ekonomisk tillväxt kan brytas, då går det att investera hållbart etc. Här står några mer rader om cirkulär ekonomi för den som vill läsa mer.

Politiska beslutsfattare och näringslivet på alla nivåer har naturligtvis ett stort ansvar för att åstadkomma en hållbar utveckling och ett steg i rätt riktning var det klimatavtal som klubbades i Paris förra året. Nu hoppas vi bara att avtalet omvandlas till handlingskraft för 2016 beräknas blir det varmaste året, globalt sett, sedan mätningar påbörjades.

Under tiden kan var och en faktiskt göra ganska mycket alldeles oavsett. Vi skrev här om bostaden, bilen, biffen och börsen. Visst kan vi alla göra anpassningar i vår livsstil för att minska ner på vårt bidrag utan att för den skull lida några större kval. Ät något annat än nöt, fläsk eller kyckling lite oftare. Ta cykeln till affären och ta med dig en extra cykelkorg eller väska så får du plats med mer på hemvägen. Stäng av elektroniken när den inte används. Försök laga det som är trasigt istället för att köpa nytt rutinmässigt. Listan kan göras lång.

Här är min lista på några miljövänligare grejer jag gjort under sommaren:
  • Grillat Halloumiburgare istället för hamburgare, mums!
  • Jag handlade miljövänliga skor, jo jag var tvungen att köpa nya skor, lovar!
  • Jag har lånat specialverktyg istället för att köpa egna.
  • Lagat cykelkläder och en vardags t-shirt som det gått hål på, blev ganska bra faktiskt.
  • Köpt en begagnad tävlingscykel, billigare och återbrukande.
  • Håller på att laga ett cykelhjul som spruckit genom att endast byta fälgen.
  • Turistat i Sverige istället för utomlands, med bil i och för sig...
  • Jag har också varit kreativ åt det snålare hållet när jag "lagat" en sprucken telefonskärm genom att klistra över ett skärmskydd så inte glasbitarna ramlar ur, den telefonen får gott vänta på sin pensionering ett tag till...det är nästan så att man ska lämna en liten varning om att inte försöka detta hemma utan målsmans tillstånd i och för sig...
Inte så omvälvande grejer men det är ändå insatser som håller nere mitt ekologiska fotavtryck. Har ni gjort nåt miljövänligt ni vill dela med er av?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar