onsdag 24 augusti 2016

Hur många plastpåsar använder du?


Igår var jag på Åhléns och köpte lite småsaker. Några saker i en kassa, några i en annan.  Det är mycket som ska köpas när sonen ska börja på förskolan och mannen fyller år. I första kassan står jag lite i min egen värld. Jag tänker inte på att kassörskan tar mina saker och lägger ner i en liten plastpåse. Jag tar min påse och går därifrån. Det känns jobbigt. Behövde jag verkligen den påsen? Vad ska jag med den påsen till? Jag hade en handväska som jag hade kunnat ta sakerna i. Påsen är inte ens stor nog att ha i papperskorgen på toaletten utan kommer att slängas så fort jag kommer hem. Nej, jag behövde den inte alls. I nästa kassa är jag på hugget. Jag meddelar att jag inte behöver någon påse. Inga problem. Jag tar sakerna och lägger ner i min handväska istället. Det känns bättre. En påse mindre hade använts i världen.
Plastpåsar, plastpåsar, plastpåsar

I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 påsar (av typen från mataffärer) per person och år enligt Naturvårdsverket. Enligt ett EU-direktiv från 2015ska plastpåsarna minska till hälften till år 2025. Vad är då problemet med plastpåsar? Jo, dels överkonsumerar vi plastpåsar. Det vill säga vi använder fler påsar än vad vi egentligen behöver. Helt i onödan. Plastpåsar hamnar även många gånger i naturen och det tar mellan 10 och 20 år för en plastpåse att brytas ner. Hamar de i havet kan det ta ännu längre tid och på vägen kan de ha orsakat stor skada. I våra världshav åker det omkring berg av plast och många vattenlevande djur och fiskar har hela magarna fulla av plast. Det känns inte helt ok tycker jag. Så det är ett stort globalt problem.

Det handlar även om vilket material kassarna är gjorda av. Plastbärkassar tillverkade av återvunnen plast eller av förnybart material är ofta ett bättre alternativ ur resurssynpunkt än kassar tillverkade av råvaror baserade på råolja. Å andra sidan kan grödor som används i plastindustrin tränga undan annan markanvändning, som matproduktion, vilket kan skapa andra problem. Papperskassar är bättre ur klimatperspektiv än plastpåsar. Å andra sidan kräver de mer energi och vatten vid produktionen och vid papperstillverkning uppkommer även föroreningar som kan påverka miljö och hälsa. Utsläppen från transporter är även högre för pappersbärkassar eftersom de väger mer och tar upp större volym. Ja, det är inte alltid lätt att göra rätt…

I många länder har man redan förbjudit olika former av plastpåsar eller börjat ta ut en avgift. I Sverige har vi sedan 70- talet betalat för påsar i livsmedelsbutiker men nu har även andra affärer som Indiska och Clas Ohlson börjat följa efter för att minska användningen av påsar. Naturvårdsverket föreslår att det ska bli obligatoriskt att ta ut en avgift.

Hur tycker du att vi ska komma till rätta med problemet med platspåsar? Har du något förslag? Hur gör du?  Dela gärna med dig!

Jag ska i alla fall bli bättre på att säga till att jag inte behöver en påse när jag handlar. Ofta har jag en väska att lägga grejerna i. Jag ska även bli bättre på att komma ihåg att ta med mig en egen påse när jag vet att jag behöver det. Jag har en liten i hopfällbar påse som är perfekt att alltid ha i handväskan. Jag ska komma ihåg att ta med den.

Behöver du en tygkasse att ha med dig till affären? Vi delar ut 10 kassar till de som först mejlar mig så kan vi tillsammans dra ner på plastpåseanvändningen på Lidingö. Många bäckar små...Skicka er adress till stina.jaensson@lidingo.se så kommer en tygkasse på posten!

Är du nyfiken på naturvårdsverkets rapport om plastpåsar? Klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar