onsdag 17 augusti 2016

Vi vill ha rätt i påsen!Klockan är 11.30, lunchdags alltså! Min mage gör sig påmind, ljudligt. Kanske är det fler än jag som lever med magen som en ständig klocka? Idag lockar kollegan med kebabtallrik på lokala haket, och vem är jag att säga nej, fast nya vanor efter semestern skulle sitta fint? Mindre kött och mindre portioner finns som en vision, för matens påverkan på klimatet har gått upp för mig allt mer. Matavfallsinsamling är bra, jättebra, för det vi inte kan äta upp, som skal och ben och andra rester, men inte för det vi inte orkar äter upp, det ska ner i en restgryta eller i lunchlådan. Då gör vi en riktig miljöinsats!


Hälften kvar!
Idag var en sådan dag som sällan inträffar, jag orkade inte äta upp all mat. Men att slänga halva tallriken, nej det går inte för sig! Kollegorna runt i kring, som brukar hovra som gamar över resterna, hade redan blivit stinna och satt halvt belåtet och halvt besvärat bakåtlutade på sina platser. Jag satt och väntade ut kön som aldrig verkade vilja ta slut denna tisdag innan skolstart men till slut trängde jag mig fram med min tallrik och räckte fram den och hann inte ens öppna munnen, ”vill du ta med?” säger han glatt till mig. Så enkelt och så självklart räcker han mig resterna i en takeaway-låda.

För det svider att slänga mat när man tänker på all den tid, kraft och energi som gått åt för att producera maten. Självklart ska vi be om att få ta med maten hem om vi kan.
Lidingö äger tillsammans med åtta andra kommuner ett avfallsbolag som heter Sörab. De har nu en kampanj igång som heter ”Rätt i påsen”. De vill uppmuntra restauranger att be sina gäster att ta med mat som blir över hem. Om restaurangerna visar att det är ok och enkelt så blir det lättare för oss konsumenter.

Lite fakta från Sörab:

• Restaurangkök kastar i snitt 260 000 ton mat om året.

• Minskar vi matavfallet med 20 % sparar samhället 10–16 miljarder kr/år.

• Matsvinn är den viktigaste miljöfrågan kopplad till mat. 

• Produktionen av matsvinnet bidrar till ca 1,5 miljoner ton koldioxidutsläpp/år i Sverige. Det är lika mycket som 525 000 bilar släpper ut.

• SÖRAB jobbar aktivt för att minska matsvinnet. Målet är en minskning med 10 kg per person och år 2016 jämfört med 2012.

Håll utkik efter Rätt i påsen och be om att få ta med maten som blivit över nästa gång! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar