onsdag 21 september 2016

"Det är bra för de anställdas hälsa, det sparar tid och pengar"Chukwudi gillar att cykla eftersom han då får motion och frisk luft.
Den här veckan har jag besökt Centrums serviceboende och pratat elcykling.

- Att använda elcykel är bra för de anställdas hälsa, det sparar tid och pengar, säger Jim Andersson Breisch, chef för boendet.

Ja, det är ju ett ganska bra betyg när Centrums serviceboende har börjat använda elcykel i sin verksamhet. Att de anställda också är nöjda gör ju det hela till en helt igenom bra investering.

Under tre månader har Centrums serviceboende haft en elcykel. I boendets uppdrag ingår att besöka boendets huvudpersoner på olika platser på ön, och också göra aktiviteter med dem. Det innebär en del resor runt på ön, och ibland utanför ön. Tidigare har bil använts och ibland cykel. Men i våras fick boendets chef, Jim Andersson Breisch, möjlighet att låta verksamheten testa elcykel via ett projekt i staden.
- Till många platser på Lidingö går det snabbare att ta cykeln än bilen. Man slipper leta parkering, snurra på parkeringsskivan och givetvis att tanka, säger Jim. Dessutom är det bra för de anställdas hälsa.

Under sommaren har flera medarbetare testat cykeln, men det är Chukwudi Cyril Obiagwu som har använt den mest. 
Chukwudi demonstrerar elcykeln för kollegan Agneta
- Det är skönt att komma ut och röra på sig och få frisk luft, säger Chukwudi. Vi cyklar även med våra huvudpersoner ibland. Det är bra! Vi har dock en bil också som vi kan använda när det regnar eller om vi ska längre sträckor. Men jag cyklar så ofta jag kan. 

Då elcykeln kostar mer än en vanlig cykel är de lite oroliga för stöld, men ett rejält lås ska sätta stopp för det. Annars är det inget speciellt att tänka på tycker de förutom att hjälpa varandra att komma i gång. När vi hälsar på så är Chukwudis kollega Agneta Lidén på plats. Hon har inte testat elcykeln ännu då hon varit lite rädd och inte vetat hur den fungerar. Men efter en genomgång på några minuter av Chukwudi så är hon snart uppe i sadeln.

- Den här ska jag absolut använda! Det är jättekul! Säger hon och har det där lyckliga ansiktsuttrycket som alla får som testar elcykel. Det var ju inte alls svårt, men jag är glad att jag fick en genomgång innan. 


Är det något ni vill säga till andra verksamheter som skulle kunna använda elcykel?
- Köp, det är väldigt bra! Hälsar Chukwudi. 

För några år sedan kartlade vi alla resor som gjordes av medarbetarna i staden i syfte att minska våra koldioxidutsläpp. Det visade sig att vi, i jämförelse med ett 30-tal kommuner som har gjort samma kartläggning, har låga utsläpp. Vi såg dock att bil används vid många korta resor där cykel skulle kunna vara ett bra alternativ både av miljö- och hälsoskäl.  


Agneta var väldigt nöjd med sin första cykeltur på elcykel
Som ett sätt att uppmuntra fler att cykla i tjänsten har jag i egenskap av stadens miljösamordnare köpt in elcyklar och lånar ut dessa till olika verksamheter i staden. På det sättet minskar vi tröskeln till att börja använda cykel i större utsträckning. Efter ett par månaders användning utvärderar verksamheten cykeln och om det har gått bra så får verksamheten köpa loss cykeln, annars lämnas den tillbaka så att någon annan kan använda den. Hittills har sex verksamheter lånat cyklar och alla utom en har köpt loss cykeln. De som inte köpte loss den insåg att de oftare kan gå till sina möten i stället.

Det här är ett litet exempel på vad som görs i staden för att få fler att resa hållbart. Har du fler förslag på vad vi skulle kunna göra för att uppmuntra medarbetare och Lidingöbor att gå, cykla och åka kollektivt i högre utsträckning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar