onsdag 7 september 2016

Maten, klimatet och en festival

Hej igen alla läsare. Den här gången skriver vi om maten och klimatet. Som en bonus på temat klimatsmart mat vill vi också stolt berätta om en tradition vi har på miljö- och stadsbyggnadskontoret sedan ett par år, nämligen; Vegofestivalen!

Maten och klimatet...

Klimaten och maten…. det hör man ju att det hänger ihop. Mer om hur det hänger ihop kommer vi kunna få lära oss under hösten då vårt avfallsbolag SÖRAB drar igång med föreläsningar på bland annat Lidingö. Kunniga och inspirerande föreläsare berättar hur maten och klimatet hör ihop och ett stort fokus kommer vara varför det hjälper att minska matsvinnet.  

Den 26 september hålls en introduktionsföreläsning på Stockholms universitet där Johan Kuylenstierna, VD för Stockholm Environment Institute (SEI) och adjungerad professor i internationella vattenresurser vid Stockholms universitet, berättar varför det spelar roll för klimatet om vi minskar matsvinnet.  Här nedan ger han själv en kort och bra introduktion till föreläsningarna, kolla själv!Kocken Carola Magnusson ger tips på hur man kan minska sitt matsvinn. Elever och personal från en skola berättar om hur man arbetar med att minska matsvinnet på skolan. Kocken Peter Streijffert ger tips om hur man enkelt kan ta vara på maten. Kvällarna avslutas med mingel och lättare förtäring. Föreläsningarna är gratis.
Den 11 oktober hålls föreläsningen på Lidingö, i sessionssalen i stadshuset, Stockholmsvägen 50. Föreläsare är Louise Hård af Segerstad. Anmäl dig till föreläsningen på SÖRAB:s hemsida. Anmäl dig för tjyven!
SÖRAB arrangerar temakvällarna i samarbete med Stockholms universitet, Studieförbundet vuxenskolan och Studiefrämjandet och de nio ägarkommunerna (där alltså Lidingö ingår).

Vegofestival!

Det är viktigt med kunskap och förståelse mellan klimatpåverkan och matsvinn. Men det är också viktigt att med kunskapen kunna bryta invanda mönster. De flesta håller nog med om att det där med att bryta vanor är den svåraste biten, oavsett vad det gäller. Jag har tidigare berättat om att mina matvanor mer har varit på en T Rex nivå och nu när vi fokuserar på mat här idag så känner jag själv att det kan vara jobbigt att hitta nya recept och laga nya rätter till exempel. För ett par år sedan mynnade den tanken ut i en idé. Att låta andra hjälpa mig och jag andra med nya recept på ett lite kul sätt.

Vips föddes idén om en Vegofestival. Festival låter ju storslaget men egentligen handlar det om att de som vill lagar en rätt de tycker om hemma, tar med den och bjuder andra på smakprov vid ett lunchtillfälle. Man behöver inte ens laga mer än man brukar till sig själv eftersom tanken är att man smakar på varandras recept. Nu är det ju inte som vilket generisk matfestival som helst utan en Vegofestival vi talar om och då får man tänka till på så vis att det är recept med mindre miljöpåverkan som gäller. Vi har utmanat varandra att tänka utanför den där lådan där kött, fågel och fisk ligger och gonar. Jag gjorde fina kikärtsbiffar med myntakräm till senast och det har bjudits på goda chiligrytor, fräscha sallader, matiga kokospannkakor (ägg va ok), gott GI-bröd och allt möjligt som man kanske inte hade fått för sig att testa på egen hand. Naturligtvis har även de som inte kunnat/hunnit/velat laga mat också fått vara med på festivalen. Vi har varje gång samlat in recepten så att alla fått tillgång till dessa i efterhand. Jag har sedermera lagat en och annan av de här rätterna på egen kammare och festivalen kommer förhoppningsvis bli en minst lika tung institution som OS eller julafton! Kort och gott en del av vårt kulturarv...Vill du ordna detta på din arbetsplats? Du kan få låna en version av vår senaste inbjudan så är du praktiskt taget i hamn:

Vegofestivalen 20XX

Slakta tomaterna och rimma gurkan!

Nu alla herbivorer, karnivorer och asätare är det dags för XXXX första Vegofestival!

Vill du vara med och laga?
Vill du vara med att äta?
Vill du göra nåt som är bra för miljön?
Vill du göra nåt som är bra för din vikt?
Vill du göra nåt som är bra för magen?

Då är du välkommen till årets Vegofestival där vi inspirerar och frossar i ”klimatmat”.

Den xx xx 20xx har alla som vill möjlighet att laga sin favoritvegetariska rätt för att bjuda och inspirera kollegorna!

Alla som vill smaka sina kollegors favoritvegetariska rätter tar sig på samma sätt till fikarummet för att ta del av utbudet!

De som vill laga mat behöver alltså inte laga några mängder utan här handlar det om att inspirera och att inspireras med små smakprov!


Stäm av med mig ni som kirrar krubb så har vi  lite koll på hur många det är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar