onsdag 28 september 2016

Skattjakt i Stadshuset

Nästan alla har ju saker eller kläder som är fullt funktionella men som av någon anledning inte längre används. Det kan vara att man har gått på analys och där fick reda på att man är rätt beige varpå alla röda tröjor man hade hemma blivit överflödiga. Det kan också vara så att den där filmen med Pettson och Findus rullat en gång för mycket hemma hos dig eller att den senaste bantningskuren tog spinn och byxorna som skulle sitta som ålskinn nu mer påminner om ett par kalasbyxor från 80-talet.

Legenden om återbrukshörnan har berättats många gånger och likt viskleken så har legenden om dess tillkomst lika många versioner som det finns medarbetare hos oss. Här är ett par av de historier som cirkulerar om återbrukshörnans uppkomst:

Den finns uppgifter om att återbruksidén ska ha uppkommit ur strävsamt kvalitativt strategiskt miljöarbete inom staden.

Vissa "skyller" på vår gamle miljöchef som alltid dök i containrar efter allsköns fynd. Det där ansågs sedermera som en arbetsmiljörisk så därför tillgänglighetsanpassades skatterna.

Hur som helst - tanken på en återbrukshörna hade fötts!

I den här återbrukshörnan har jag hittat allt från ett par fina vinterskor till en bok till en väska för tennisracketar. Grymt bra! Catarina berättar att hon bland annat hittat en kavaj och barnkläder till bekanta. Just barnkläder och leksaker har genom återbruket fått både ett eller flera liv till där de kommit till stor nytta. Häng med så får vi se vad som finns där just nu!


Den här gången hittade jag inte något jag behövde eller ville ha. Kulturgärningen Åsa Nisse - Wälkom to Knohult från 2011 har tidigare legat där och pockat på min uppmärksamhet men någon hann tydligen före på den klenoden...

Med jämna mellanrum ser vi till att återbrukshörnan töms när det inte längre finns efterfrågan på de kläder och saker som finns där. De lämnas då till en återvinningsstation och eller klädinsamling.  Sen fylls det så sakta på igen med nya prylar.

Har ni plats på er arbetsplats så rekommenderar vi varmt att ni ordnar med en återbrukshörna. Det är väldigt lite arbete som krävs och det ger ett stort mervärde när man tänker på miljönyttan och inte minst smidigheten i att kunna byta saker med varandra på det här sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar