onsdag 19 oktober 2016

Det är inte för sent, även du kan fika rättvist!

Fairtradefikat i oktober har blivit en liten tradition hos oss på miljö- och stadsbyggnadskontoret och imorgon torsdag (den 20 oktober) är det dags igen. Då brukar vi köpa in nåt litet att bjuda på och så har vi sedan tidigare te som är Fairtrade-märkt. Kaffet som serveras är förvisso bara UTZ-märkt som lite förenklat kan beskrivas som Fairtrade-light. De här tillfällena brukar vara trevliga och vi brukar passa på att berätta om Fairtrade-märkningen och vad det finns för produkter men den här gången slutar det kanske med att vi bara ber våra kollegor att gå in och läsa det här inlägget :).

Vi tycker att även du som läser detta ska gå in på Fairtradechallenge och delta. I dagsläget kan jag läsa att ca 460 000 "fikor" är anmälda på sidan. Samtidigt är det ju bra att tänka på att det finns fler dagar på året innan man blir alldeles till sig över sitt rättspatos så glöm inte att rättvisemärkta varor kan användas året runt.

Har ni koll på vad Fairtrade är? Några gör det men säkert inte alla? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som ger odlare och anställda i utvecklingsområden världen över möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade-organisationen främjar mänskliga rättigheter i arbetslivet och syftar till en ekonomisk utveckling och samtidigt en ökad social och miljömässig hänsyn. De som vill få sina produkter Fairtrade-märkta får kontroller av utomstående kontrollorgan men de får också stöd av organisationen. Knutna till märkningen finns ungefär 1,5 miljoner odlare i 74 länder.

Genom Fairtrade säkerställs bättre villkor som t ex att anställda får rimliga minimilöner och får organisera sig fackligt och odlaren får bättre ekonomiska villkor vid försäljning. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som ekologisk produktion främjas.

Kaffe och bananer är de produkter som man lättast hittar i affären men även te och socker säljs det mycket av. Drygt 50 % av produkterna är också ekologiskt certifierade. Det finns globalt cirka 30 000 produker med Fairtrade-märkning men på den svenska marknaden får vi hålla till godo med lite över 2600 olika varor.


Kaffe och te, vad är det med det då? 
Jo de finns nu med rättvisemärke på
Choklad, ris och glass
Med rätt märkning du kan ta ett extra lass.
Du kan nu dricka schysst vitt vin
Undvik bara att bli ett fyllesvin
Blanda inte detta med bananer och bollar
Inte ens om du bara med dessa trollar
Det blir så lätt att du ramlar omkull
Ett skrapsår behandlas dock bäst med rättvist bomull
De finns till och med frukt, godis och rosor
Det enda jag inte kommer på är ett par trosor
Men quinoa, honung och socker
Kan du nu alltså köpa utan ocker
Nu tror jag att jag rimmat på varje produktkategori
Det enda jag inte fick in var müsl-i...
Tycker du jag rimmar illa?
Det är bara det lilla
Det finns mycket annat som är kass med mig
Men jag vill inte göra det till nån stor grej
Just det, sammansatta varor och smink
Får jag in i dikten om jag är lite flink

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar