onsdag 12 oktober 2016

Du påminner om Tom Cruise!

Vi har tidigare skrivit om "Tips och tricks för en bättre miljö" och där vi gav tips på hur man kan byta ut kemikalier i kök och tvättstuga. Vi talade också om kemikalier i kläder men det finns tyvärr oönskade kemikalier runt omkring oss hela tiden. Barn är känsligast och därför har vi ett särskilt mål i vårt miljöprogram där vi ska rensa ut leksaker och utrustning med farliga kemikalier från förskolorna. Vi har också ett mål i att vi ska upprätta en kemikaliehandlingsplan för staden. Denna handlingsplan kommer påbörjas under nästa år.

Men hur blir det hemma hos dig då, kanske du tänker? Förvisso har vi inget uttalat mål om att byta ut alla läskiga produkter hemma hos dig men vi kan ju alltid prata om det :-).

Jag tänkte skriva en egen harang om det här med kemikalier i hemmet men sen stannade jag upp och tänkte - vad håller jag på med? Vem är jag att skriva om detta? Naturskyddsföreningen har ju redan jättemånga bra tips och råd om kemikalier i hemmet så här kommer lite från dem istället!

Vad gör man inte för bloggen...
Naturskyddsföreningens hemsida hittar man en uppsjö av konsumenttips. Här finns till exempel tips om hur man blir fräsch på riktigt. Här får man till exempel läsa om riskerna med att använda hårfärg eller hur du gör egna hygienartiklar! Du kan hitta produkter som är märkta med Bra Miljöval som är deras egen progressiva miljömärkning.

Jag blir själv överraskad när jag läser att smink som säljs på den svenska marknaden i vissa fall innehåller PFAS. PFAS är ämnen som inte bryts ner och som bland annat verkar hormonstörande i kroppen. Här finns lite råd för hur man undviker PFAS i vardagen och när man läser om det inser man att det inte är helt enkelt att helt undvika eländet.


Nu tänkte jag skriva ett skämt om det här med kemikalier men det är ingen vits...men en konsuments lever är som Tom Cruise. Båda har en cocktail i bagaget.

Man kan inte skoja om allt men det är rätt ironiskt att smink- och hårprodukter enligt länken ovan kan göra lika stora förändringar på insidan av kroppen som på utsidan.

Det är jobbigt och lite trist
Att man nu behöver va kemist
Det är verkligen långt ifrån lätt
Att välja produkten som är rätt
Jag vill liksom inte bli sjuk
Bara för att plasten ska va mjuk
Med hjälp av konsumentens makt
Dåligt byts ut i snabbare takt
Seså ta nu fram en hink
Och byt ur ditt dåliga smink


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar