onsdag 5 oktober 2016

I allt som rör sig......lyser eller låter...

Jag antar att du, precis som jag, har en massa grejer hemma som är instuvade i lådor och skåp. Saker som borde slängas men som vi vet inte platsar i vanliga soppåsen för att det helt enkelt är för farligt att slänga där. För det första: Jättebra! Släng absolut inte farligt avfall och elektronik i vanliga soppåsen. Det är farliga grejer som måste tas om hand på rätt sätt för att inte skada människor och miljö. Elektronik innehåller även ofta komponenter som är bra om de återvinns och blir delar av nya produkter så snart som möjligt. För att komma ihåg vad som är elavfall kan man nynna på slagdängan ”i allt som rör sig, lyser eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter”. Farligt avfall har ingen sång (vad jag vet!) men det är tillexempel aceton, avfettningsmedel, batterier, kemikalier, målarfärg, lågenergilampor och nagellack och parfymer. Osäker på vad som är vad? 

Fina Returparken i Stockby-
värt ett besök!
För att du som Lidingöbo ska slippa ha skåp och lådor fulla av farliga gamla grejer har vi försökt att göra det så lätt som möjligt för dig att bli av med sakerna. Så, här kommer några tips! 

I vår nya superfina Returpark i Stockby kan du lämna in farligt avfall och elektronik (och väldigt mycket annat). Och kolla på konst! Har du inte varit där så är det värt ett besök- oavsett om du har något att lämna in eller inte. Det är fräscht, modernt och personalen är fantastiskt hjälpsam! Hade jag bott på Lidingö hade jag gladeligen gjort stora utrensningar hemma bara för att få åka dit och känna att jag gör något bra. Fördelen här är också att du kan lämna in fungerande saker som då går till återbruk. Väldigt smart! Läs mer här 


Mobil ÅVC
Men nu är det ju inte alla som kan ta sig till Stockby av olika anledningar men ändå vill göra rätt för sig. För er har vi infört den mobila återvinningscentralen. Den är också fräsch och modern med hjälpsam personal (dock ingen konst) och den dyker upp i Lidingö Centrum respektive på Näset 16,30-19,30 en gång i månaden. Nästa gång den är i Centrum är den 13 oktober och på Näset 27 oktober. Så det är bara att börja rensa hemma! Där kan du lämna elektronik och farligt avfall och de tar emot nästan allt annat också som kan lämnas i Stockby. Se vad du kan lämna och fler besökstider här.  


För att göra det ÄNNU enklare för dig att samla in elavfall och farligt avfall så har vi också satt upp EL:IN på Coop Torsvik och på Willys (finns vid pantautomaterna). Där kan du lämna små-el (typ eltandborstar, mobiltelefoner och sladdar) och farligt avfall (endast mindre batterier, lågenergilampor och glödlampor). Smidigt, eller hur? Ta med grejerna nästa gång du handlar Läs mer här 


El:in hjälper dig!
För dig som bor i flerfamiljshus har vi ytterligare en tjänst, Miljöbilen. Miljöbilen är en ambulerande miljöstation som samlar in farligt avfall och mindre elavfall (max storlek som en mikrovågsugn, ej TV-apparater eller datorskärmar). Den stannar på 17 olika platser på ön. Också himla smidigt!  Kolla här för schema 

Miljöboxen är en röd liten låda som ska ha tilldelats alla som bor i villa eller radhus på ön.  I lådan kan du samla ditt farliga avfall och mindre elavfall. När din låda är full så kontaktar du staden och lådan hämtas utan extra kostnad. Smidigare kan det väl knappast bli? Läs mer här!

Miljöboxen-
smart grej för småhus
Så, jag hoppas att något av de här alternativen kan göra så att vi minskar mängden elavfall och farligt avfall i soppåsen och att vi faktiskt kan återvinna de komponenter som går i stället för att det ska ligga och damma i någon låda. Vi har faktiskt i snitt 5 kilo elskrot liggandes hemma, helt i onödan!
Nyfiken på vad som händer med grejerna? Kolla här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar