onsdag 26 oktober 2016

Pingvinen är tillbaka på ön


Pingvinen!
I två år har jag haft en pingvin på rummet. Den har stått i mitt fönster och tittat på mig. Den har fyllt mig med stolthet, energi och lite jävlar anamma. Och nu har jag precis fått veta att den är vår, Lidingö stads, i ytterligare ett år.
Pingvin? Kanske du undrar. Är miljösamordnaren galen? Vad har en pingvin i stadshuset att göra?
Jo, det ska jag berätta för er. Det är för att vi är bäst. Vi är helt enkelt bäst av 67 undersökta organisationer. Bäst på att ha lägst koldioxidutsläpp från resor per anställd. Och ingen fara, pingvinen är av glas.
Miljösamordnaren Stina Jaensson tar emot priset
som Cero-mästare av Ceros grundare Markus Robért
Vaddå bäst? Jo, enligt en så kallad Cero-analys (kolla in vad det är på cero.nu) vi gjorde i staden 2014, där anställdas pendlingsresor och tjänsteresor granskades, fastslogs att vi släpper ut ca 440 kg CO2/anställd och år på våra resor. Det är snäppet bättre än Sundbybergs stad och väldigt mycket bättre än 66 andra kommuner, landsting och företag som granskats enligt samma metod. Anledningen till att vi är så bra ligger dels i att vi redan 2014 hade en bra bilpark i staden och att vi reser otroligt lite med flyg. Vi hade också en betydligt större andel anställda som åker kollektivt, cyklar eller går till jobbet till skillnad från andra organisationer (hälsans ö!). Och trots att 40 nya organisationer har granskats av Cero sedan vi fick pingvingen första gången är det inte någon som har lyckats slå våra låga CO2  -utsläpp. Jag är stolt över våra medarbetare och arbetet vi har utför här.
Varför gjorde vi då en sån här undersökning? Jo, i staden har vi ett uppdrag att minska vår egen, organisationens, miljöpåverkan. Vi har länge haft mål om att minska utsläppen från våra tjänsteresor och vi ska även uppmuntra anställda att gå och cykla oftare. För att ha en bra grund att stå på och för att veta vilka åtgärder vi skulle göra gjordes undersökningen. Trots att vi ligger bra till i en jämförelse slår vi oss inte till ro. Att arbeta med våra resor är viktigt både ur ett miljö- och ett hälsoperspektiv. Bland annat uppmuntrar vi medarbetare att gå och cykla till möten istället för att ta bilen, vi har många cyklar och elcyklar i våra verksamheter, 92 procent av personbilarna som används av staden inom till exempel hemtjänst, vid inspektioner eller andra ärenden, är miljöbilar. Nu har vi även några rena elbilar! Dessutom försöker vi på olika sätt att uppmuntra medarbetare att gå och cykla till jobbet. Det är ju bra för både hälsan och miljön. Pingvinen ger mig energi och påminner mig om att vi är många organisationer som jobbar med de har frågorna och vi kan hjälpa och sporra varandra. Och den ger mig lite jävlar anamma för den sporrar mig att jobba vidare med frågorna för jag vill gärna fortsätta att vara bättre än de andra organisationerna J!
Så nu fortsätter vi att arbeta för att minska våra CO2-utsläpp från resor, och hoppas att pingvinen fortsätter att bo hos oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar