onsdag 9 november 2016

Världen och Lidingö

Jag sitter och skriver uppkrupen i en soffa. Världen utanför är kall just nu. Det snöar och förändringens vindar blåser. Hur mycket vi än pälsar på oss kommer vi inte undan det.

Det här är ingen vanlig dag så det blir heller inget vanligt blogginlägg från mig.

Idag valdes en ny president i USA. En president som inte gjort sig känd för att sätta miljöfrågorna högt upp på agendan. Här på Miljö på Ö ska vi ju avhandla miljöfrågor och stadens arbete med dessa. Så jag använder denna händelse för att reflektera över vad som kan ske när en känd klimatförnekare får taktpinnen.

Jag försöker ofta vara rolig men det finns en alltid närvarande oro där också. Jag är orolig för den enda planeten vi har att tillgå. Den planeten som redan nu är mer ansatt än vad den klarar av. Vi har inte råd att ännu en gång putta bort miljöfrågan från agendan.
  • Det är viktigt att inte allt arbete som mynnade ut i Klimatavtalet i Paris förstörs. Jag håller tummarna för att klimattoppmötet i Marrakech som pågår just nu ändå blir lyckat.
  • Vindarna av protektionism och nationalism i världen går stick i stäv med att våra problem, inte minst miljöfrågan, är globala.
  • Jag hoppas inte att USA istället för att gå i bräschen för hållbar energi som de har möjlighet att göra går tillbaka till fossila bränslen helt och istället hindrar den positiva utvecklingen av alternativa energislag. Billigare och effektivare och hållbara lösningar är vad vi vill ha.
  • Jag hoppas inte att vi kommer få känna av en ökad hotbild i världen där resurser läggs på destruktiva saker så som upprustning istället för utveckling av miljövänlig teknik. Det är inte osannolikt att en ojämn fördelning av resurser leder till konflikter.
  • Jag är orolig att alla tankar om en cirkulär ekonomi kommer få stå åt sidan. Den modell jag ser som vårt bästa alternativ för att kunna upprätthålla en god standard till så många som möjligt så länge som möjligt.
Nu ska sägas att USA:s president inte avgör vart åt allting barkar men jag ser hellre att människor närmar sig varandra än att de bygger murar.

Vi har globala problem och sådana måste man lösa tillsammans. Om du och jag struntar i att vi har en "brutto"-belastning på planeten så kommer någon annan bli lidande. Ofta är det någon fattig person i en annan del av världen. Det är inte bara olja som börjar bli en bristvara, vi ha en lång rad metaller med mera som förr eller senare kommer att bli sällsynta och då är det rimligt att ta hänsyn till att vi sitter i samma båt, vi människor. Kol och annan förbränning så som eldning i din eldstad innebär att andra andas in partiklar som kan leda till att någon får ett kortare liv i slutändan. Klimatförändringen gör att människor behöver lämna sina hem på grund av vår livsstil. Vi har vattenbrist på flera ställen längst med den svenska ostkusten som sannolikt hänger ihop med klimatet. Forskare pekar på att klimatförändringen spelade en roll i Syrienkonflikten som en katalysator. En pågående massutrotning av djurarter, utfiskningen av världshaven ...jag kan fortsätta länge till. Allt hänger ihop och vi kan inte skydda oss själva från det. Att avskärma oss från varandra är inte hållbart.


Men! Vi ska inte ge upp! Så länge jag inte har en biljett till en annan planet med bra gott om syre och bra cykelvägar tänker jag kämpa på för att värna om miljön på jorden!

Vi kan alla kämpa på för att värna miljön. Miljö på Ö har tidigare skrivit om de fyra områden som är extra påverkande när det gäller klimatpåverkan nämligen bostäderna, bilen, biffen och börsen. Där kan ni läsa lite mer om vad man som privatperson kan göra och hur man kan tänka kring klimatfrågan, för vi gör alla skillnad. Det är ingen bra idé att vänta på någon annan eller något annat land. Titta tillbaka i vår inläggshistorik så kommer ni finna massor med bra tips och råd för hur ni kan minska er miljöpåverkan. Börja göra skillnad nu om du inte redan gör det!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar