onsdag 4 januari 2017

Solen skiner på Lidingö

Så, äntligen! Nu är den mörkaste tiden på året förbi och vi går mot ljusare tider igen. Dagarna blir litet längre och hoppet kommer tillbaka!

Har du avlagt något nyårslöfte? Börja träna? Äta bättre? eller kanske vill du försöka leva med lite mindre miljöpåverkan? Jag är dålig på nyårslöften, men en sak kan jag lova och det är att om du fortsätter att följa oss här på Miljö på Ö så lovar vi att vi ska göra vad vi kan för att informera och inspirera dig till en mer miljösmart vardag! Så häng med även under 2017!

Första tipset hänger starkt ihop med att dagarna blir längre igen - den länge saknade solen. För mitt i mörkaste december lanserades stadens solkarta. Det är helt enkelt en karta som visar hur stor potential just ditt hus har för solenergi. Ja, vi vet hur stort tak du har och hur det lutar och var du har dina skorstenar. Och så vet vi hur mycket solen lyser på just ditt hus (faktiskt ungefär lika mycket som i södra Tyskland) All den här informationen har bakats ihop i en karta för att få fram vilken potential just du har för solenergi. Så himla bra!

Med hjälp av solkartan kan du alltså ta reda på hur mycket solen strålar på taket, vilka delar av taket som är bäst att använda för solenergi och hur mycket el eller värme en solenergianläggning skulle kunna producera under ett år. Solkartan bygger på vissa antaganden och ger inte en exakt bild, men den ger i alla fall ett inledande svar på om det är värt att undersöka förutsättningarna närmre.


Varför ska man då installera solpaneler? Jo, solenergi är relativt miljövänligt. Det vill säga tillverkningen av solpanelerna har en liten miljöbelastning i förhållande till den energi som de ger under en livstid. Att producera energi nära platsen den ska användas är även resurseffektivt då förluster av energi längs vägen minimeras. Solenergi är också kostnadssäkert då det är i princip gratis efter att anläggningen är avbetald. Och så är det ganska coolt också:) I dag är inte alla solpaneler stora svarta lådor, utan det utvecklas ständigt nya sorter. Varför inte klä en vägg i solpanel eller lägga takpannor med inbyggd solteknik? Tänk bara på att bygglov oftast krävs för solpaneler så hör med stadens bygglovsavdelning innan du kommer för långt i dina planer.


Solkartan har tagits fram gemensamt i Stockholms län inom ramen för Energi- och klimatrådgivningen. Har du frågor om kartan eller vill ha rådgivning kring solenergi eller andra energifrågor kan du få det av Energi- och klimatrådgivningen, 08-29 11 29, www.energiradgivningen.se

Solkartan ska inte bara hjälpa er Lidingöbor och företagare på ön. Solkartan ska också hjälpa oss i Lidingö stad att få upp fler solpaneler. Vi har som mål att år 2020 producera minst 200 MWh förnybar energi.  I dagsläget har vi en mindre anläggning på Jobbforums lokaler vid Bosön som fungerar väldigt bra. Nuvarande skatt på solenergi har dock satt käppar i hjulen, men när skatten kraftigt minskar i sommar hoppas jag att de projekt som har stått på vänt får ny kraft!

Mot solen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar