onsdag 11 januari 2017

Topp 10 råd för din cykel i januari!

Låter du cykeln stå när det är den här årstiden? Många gör det och några gnetar envetet på och förtjänar allas beundran och påhejande tycker jag. Själv kastade jag in handduken i samband med att jag åter blev krasslig och tar januari månad medelst kollektivtrafiken. Nya tag utlovas därefter! Jag passar på att underhålla mina cyklar så här års. Passa på du också! Här är mina topp 10 råd för din trogna springare att antingen göra själv eller be någon kunnig titta på, vill du lämna in din cykel är det här en bra tid på året då det inte är några köer:

1.          Byt ut nedslitna bromsklossar på din fälgbromsade cykel, de har en slitagemarkering som du kan kolla på. Har du skivbroms, kolla hur klossarna ser ut. Är de väldigt snett slitna eller helt nedslitna så är det dags att byta.
2.          Vajrar för bromsar och för växlar behöver bytas efter ett tag, ett riktmärke är en gång per säsong om den används mycket eller står ute. Passa på att göra det nu och växling och bromsning bör fungera betydligt bättre.
3.          Behöver du pumpa cykeln ofta? Då kan det vara dags att byta slang. Köp en extra slang som du sedan har med dig i väskan tillsammans med däckavtagare och skiftnyckel och/eller sexkantsnyckel på dina kommande cykelresor. Pumpa upp däcken ordentligt så minskar risken för punktering och cykeln rullar mycket bättre.
4.          Kedjan och kassetten på en cykel med utanpåliggande växlar slits och efter hand kommer funktionen bli sämre. En kedja klarar ett par hundra mil ungefär. Kassetten det dubbla. Kör man på vintern på saltade vägar utan att tvätta cykeln efter användning går det dock (tyvärr) mycket fortare än så. Passa på att fixa detta nu.
5.          Köp hem en cykelkedjeolja om du inte redan har. Använd den när det blir dags att cykla igen. En liten droppe mellan varje länk är melodin. Inget kladd utanpå. Torka av överflöd.
6.          Sätt på stänkskärmar på din vardagscykel. Har den redan det kan jag rekommendera att du med hjälp av en hård eller mjuk plastbit förlänger skärmen lite ytterligare. Detta minskar stänk på cykel, växlar och dig själv betänkligt men blir förstås lite mindre estetiskt.
7.          Vobblar ett hjul? Har en eker gått av? Passa på att laga detta nu. Vänta inte för länge med att lämna in ditt hjul för riktning. Det är säkrare och billigare än att vänta till det går sönder helt.
8.          Har du kört på vägar där man saltat? Försök tvätta av cykeln när du kommer hem så rostar cykeln mycket mindre.
9.          Skaffa ett separat spann vatten och samt ett par disksvampar (en för ramen och en för kedja/smutsigare delar). Det och en skvätt diskmedel kommer man väldigt långt med. Ställ dig på en gräsplätt så infiltreras smutsen på plats och spolas inte vidare till vattendrag eller avlopp. Ett annat tips - våtservetter för barn är kanon för att torka cykel och kedja. Väntar du inte för länge mellan tvättarna är du klar på 5-10 minuter.
10.       Kolla så att skruvarna på cykeln sitter fast fortfarande.


Jag har skrivit det förr men en cykel är en genial uppfinning och samtidigt ganska simpel i sin mekaniska konstruktion. Med lite tålamod kan vem som helst sköta om sin cykel. I alla fall det mest basala underhållet. Lycka till!
En vårspurt uppför Torsviksbacken?

På Youtube finns förresten hur mycket videoinstruktioner som helst för den som vill veta vad som helst om cykling, allt från laga punktering, justera växlar till effektiv trampteknik. Men det är en fördel att veta vad delar och så heter på engelska då videoutbudet på svenska inte är riktigt lika stort. Hittar du inte instruktioner eller vad något kallas med en gång, tveka inte att fråga här i bloggen eller via e-post till mig på robert.j.karlsson@lidingo.se så hjälps vi åt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar