onsdag 8 februari 2017

Stolpe, stolpe vid väggen där….

Kommer du ihåg inlägget i höstas där vår fordonschef Christopher Oxelstål redde ut begreppen kring elbilar, laddhybrider och elhybrider? Annars kan du läsa det igen här!

Har ett litet frö sedan dess legat och grott? Har du tänkt att det där med el är ju inte så dumt i alla fall? Kanske har du fastnat på "…men var ska jag då ladda bilen"? 

Bilen laddas oftast på sin ordinarie parkeringsplats, det vill säga hemma (eller på arbetsplatsen om bilen bor där). Svensken kör runt 4 mil om dagen och då räcker det gott och väl att ladda under natten och så är bilen fulltankad igen på morgonen. Praktiskt, eller hur?! Men hur får du till den där laddplatsen?

Just nu har Energi- och klimatrådgivningen, som Lidingö stad är en del av, ett projekt kring hur bostadsrättsföreningar kan gå till väga för att fixa laddplats. Energi- och klimatrådgivningen har helt enkelt velat göra det så lätt som möjligt för er som bor i bostadsrättsföreningar. Vi har därför tagit fram rubbet:
- Mallar, checklistor, steg- för-steg-guider förslag på motioner till stämman och så vidare för att göra det smidigt. 
Du får svar på frågor som: 
- Vad är det vi ska beställa? Vad ska vi fråga efter? Stolpe eller box? Vad kostar det? Hur ska vi debitera? Varför ska vi göra det här? 

Och du, vi har också tagit fram en vägledning för att söka stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ni kan nämligen få 50 procent av kostnaden för laddplatsen finansierad av staten!  Så passa på! Guiderna går bra att använda även för mindre fastighetsägare. Villaägare kan också få mycket bra information, men kan tyvärr inte få sin laddplats delfinansierad av staten.

All information finns på www.fixaladdplats.se

De senaste veckorna har det även varit sex seminarier runt om i Stockholms län (alla bostadsrättsföreningar på Lidingö ska ha blivit inbjudna via brev och annonser i tidningen). Sista tillfället är ikväll i Botkyrka. Har ni möjlighet så kom till Xenter i Tumba kl. 17! Har ni inte haft möjlighet att gå på ett seminarium så kommer ett filmat seminarium inom kort att läggas upp på www.fixaladdplats.se. På hemsidan finns också kontaktuppgifter till en rad leverantörer som har varit med på seminarierna. De är experter på laddplatser hos bostadsrättsföreningar!


Jag tänker att du redan tycker att det är en bra grej det här med att fixa laddplatser, men du kanske behöver några argument att övertyga dina grannar med? Här kommer de!


Användandet av elbilar ökar och fler behöver ladda elbilen Användandet av elbilar ökar och den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är säkert och bekvämt.

Ingen avancerad installation Det som behövs är framdragning av el och installation av en laddbox. Arbetet utförs av en certifierad elinstallatör och är inte avancerat. Det är viktigt att kolla med sitt nätbolag att det finns tillräckligt med ledig effekt i fastigheten och/eller i området.

Statliga pengar kan betala halva kostnaden Priset för en laddbox i garage är cirka 5 000-12 000 kr och installationen cirka 2 000-6 000 kr. Ekonomiskt stöd går att söka för halva investeringskostnaden. Resterande kostnad kan tas ut genom höjd parkeringsavgift och klimatinvesteringen medför då inte någon merkostnad för föreningen.

Flera föreningar har laddplatser Allt fler bostadsrättsföreningar fixar laddplatser. Ta gärna kontakt med dem som redan installerat laddplatser för att få hjälp och stöd. Intresset är nu stort från de boende och många föreningar planerar en utbyggnad av fler laddplatser.

Ökar försäljningspriset på lägenheterna En förening med laddplatser är attraktiv för potentiella lägenhetsköpare. Flera fastighetsmäklare bekräftar att det ger ökat intresse vid försäljning.

ps. vill du stilla din räckviddsångest? Få koll på var det finns publika laddare? kolla på www.Eniro.se eller www.uppladdning.nu


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar