onsdag 8 mars 2017

Festivalyra!

Vegofestival a la miljö- och stadsbyggnad!

Den är god, miljövänlig och den är hälsosam!

Ingredienser:
1 dl Vilja att testa nya saker och smaker
1 msk Matintresse
1 msk Miljöintresse
1 msk Hälsointresse
3 dl Recept med låg miljöpåverkan
Smaka av med salt och underbara kollegor

Förberedes med fördel kvällen innan. Ställ rummet på 20-22 grader och blanda sedan alla ingredienser i fikarummet i 45 minuter. Låt det väl smaka.

Tittar ni på bilderna kan ni lätt få för er att det var en enda stor röra men så var det naturligtvis inte. Det var åtminstone ett par stycken olika. Sedan var det grytor så som Tikka Masala med Oumph, gratäng, sallader och en svimmande Imam. Det var så gott att när jag skriver klart det här blogginlägget behövde jag injicera mig själv med koffein för att inte falla tillbaka in i jordens matkoma!

Vad är då en Vegofestival?

Det är viktigt med kunskap och förståelse för hur vi i vardagen har en klimatpåverkan. Men det är också viktigt att med kunskapen kunna bryta invanda mönster. De flesta håller nog med om att det där med att bryta vanor är den svåraste biten, oavsett vad det gäller. Jag har själv inget bra "track-record". Jag har till exempel räknat ut att jag lagt över 30 000 kr under ca 10 år på grillrestaurangen här intill stadshuset...#delägare? Att hitta nya recept och laga nya rätter gör sig inte självt. För ett par år sedan mynnade den tanken ut i en idé. Att ta hjälp av varandra med nya recept på ett lite kul sätt.

Vips föddes idén om en Vegofestival. Festival låter ju storslaget men egentligen handlar det om att de som vill lagar en rätt de tycker om hemma, tar med den och bjuder andra på smakprov vid ett lunchtillfälle. Man behöver inte ens laga mycket mer än man brukar till sig själv eftersom tanken är att man smakar på varandras recept. Nu är det ju inte som vilket generisk matfestival som helst utan en Vegofestival vi talar om och då får man tänka till på så vis att det är recept med mindre miljöpåverkan som gäller. Vi har utmanat varandra att tänka utanför den där lådan där kött, fågel och fisk ligger och gonar. Ni kan förresten läsa mer om kött och klimat här. Det har bjudits på så mycket spännande rätter och många kanske man inte hade fått för sig att testa på egen hand. Naturligtvis har även de som inte kunnat/hunnit/velat laga mat också fått vara med på festivalen. Hade jag själv inte varit Fixar-Frasse för festivalen hade jag ju varit den målgrupp vi hoppas nå ut till. Själv har jag helt klart vidgat mina vyer med de här tillfällena och jag är idag en bättre människa, eller jag äter i alla fall mycket mindre kött. Vi har varje gång samlat in recepten så att alla fått tillgång till dessa i efterhand. Festivalen kommer förhoppningsvis bli en minst lika tung institution som OS eller julafton! Kort och gott en del av vårt kulturarv...
Ironiskt nog släppte Jordbruksverket häromdagen ett pressmeddelande där de meddelar att köttkonsumtionen ökat under 2016. Vi har en lång väg att vandra!

Skulle du som läsare vilja kopiera vårt koncept, vilket vi hoppas, för det är kanontrevligt. Ja då får man ju lägga ribban var man vill. Vår tanke har alltid varit att sänka ribban för att gå utanför komfortzonen eller de ingrodda vanorna och ta hjälp av dem runt omkring sig för att påbörja en resa mot en mindre klimatpåverkande kosthållning.

Vi kommer att publicera recepten här på bloggen när jag hunnit samla in dem :-)!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar