fredag 17 mars 2017

Recept från Vegofestivalen 2017!

Här kommer så till slut recepten från Vegofestivalen 2017, håll till godo!

Grönsaksgryta med ajvar och kesogremolata
Gremolataröra
·         1 st citron(er), saften
·         1 kruka(or) persilja
·         1 st citron(er), rivet skal
·         1 klyfta(or) vitlök(ar)
·         250 gram Keso, naturell
·         1 krm svartpeppar
·         0,5 tsk salt

Gryta
·         1 förpackning blackeye-bönor
·         1 förpackning kikärtor
·         1 msk grönsaksbuljong
·         1 burk(ar) Ajvar Relish, + 1 burk vatten
·         1 msk balsamvinäger
·         1 msk tomatpuré
·         1 st gul lök(ar)
·         1 salt
·         1 olivolja
·         1 st zucchini
·         2 st paprika
·         2 klyfta(or) vitlök(ar)
·         1 tsk timjan, torkad
·         1 svartpeppar


Tillagning
·         1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
·         2. Gryta: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och tärna paprika och zucchini. Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och fräs lök och grönsaker ca 2 min.
·         3. Tillsätt timjan, tomatpuré och balsamvinäger. Fräs under omrörning ytterligare 30 sek. Tillsätt ajvar relish, vatten och buljong och låt det koka upp.
·         4. Sila av kikärtor och bönor och spola dem i kallt vatten. Tillsätt till grytan och låt det puttra 10 min. Smaka av med salt och peppar.
·         5. Gremolataröra: Skölj och finhacka persilja. Skölj och riv skalet av citronen samt skala och riv vitlök. Blanda med keso i en skål och tillsätt citronsaft, salt och peppar. Servera grytan med ris och toppa med en klick kesogremolata.



Rice and beans recipe

YIELD
Makes 8 servings
INGREDIENTS
·         1 chopped onion
·         1 chopped red bell pepper
·         1 cup chopped green bell pepper
·         4 garlic cloves, minced¨
·         ½ ”kruka” fresh coriander (optional)
·         3 cups long-grain white rice
·         2 tablespoons tomato paste
·         1 tablespoon ground cumin
·         1 tablespoon smoked paprika
·         2 teaspoons salt
·         4 cups water
·         1 can more or less 400 g kidney beans, rinsed, drained
PREPARATION
1.      Sauté onion, red bell pepper, green pepper, coriander and garlic until onion are golden, about 5 minutes.
2.      Add rice and stir until coated, about 1 minute.
3.      Stir in bay leaves, tomato paste, cumin, paprika, and salt.
4.      Add 4 cups water and beans and bring to boil.
5.      Taste and adjust salt as desired.
6.      Reduce heat to medium-low; cover and cook until rice is tender and liquid is absorbed, about 18 minutes.
7.      Remove from heat; let stand covered 10 minutes.
8.      Fluff rice with fork.
9.      Remove bay leaves.
10.  Transfer rice to bowl and serve.



Krämig daal

 4 portioner (ganska små)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Drygt 1 tsk malen spiskummin
Drygt 2 tsk malen koriander
Eventuellet lite Cayennepeppar
250 g (3 dl) röda linser
2 ½ dl vatten +1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tomater eller 1 burk hela tomater
1 påse babyspenat (70g)
1 kruka koriander
Olja till stekning
Salt, nymalen svartpeppar 

Till servering

Varma naanbröd
Naturell yoghurt 

Gör så här:

1.      Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en tjockbottnad kastrull.
2.      Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt sjuda ca 10 minuter utan lock.
3.      Hacka tomaterna grovt  (eller klipp burktomaterna med en sax) och tillsätt tillsammans med spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Riv i den färska koriandern.

Servera med bröden och naturell yoghurt.



Imam bayildi
Ugnsbakad aubergine
ca 1½ -2 dl kallpressad olivolja
3 medelstora auberginer (ca 800 g)
ca 1 dl vatten
2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk mald spiskummin
2 msk tomatpuré
500g krossade tomater
1 msk torkad oregano
1½ msk grönsaksbuljongs pulver eller 1 tärning
svartpeppar
2 krm strösocker
½ krm kanel (helst äkta kanel (ceylon kanel), som passar bättre än vanlig cassiakanel i mat)
salt
ca 1 dl hackad persilja (gärna slätbladig)

Finhacka den gula löken och stek den genomskinlig i olivolja på ganska svag värme
Finhacka vitlöken och fräs den en liten stund tillsammans med den gula löken (när den blivit genomskinlig)
Tillsätt spiskummin och fräs en liten stund till
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare en liten stund
Tillsätt sedan krossade tomater, grönsaksbuljong, oregano, socker och kanel och låt såsen puttra under lock i ca 20 minuter på svag värme. Rör om då och då. Ta av locket om såsen är vattning. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar
Rör i persiljan när såsen kokat färdigt.

Medan såsen kokar:
Sätt ugnen på 200 grader
Skölj auberginerna och skala bort hälften av skalet med potatisskalare så att auberginerna blir längsrandiga.
Dela auberginerna i halvor på längden och skär ett djupt rutmönster på diagonalen på insidan av halvorna (men skär inte så djupt att kniven går igenom)
Stek halvorna i rikligt med olivolja så att de får fin färg, först på insidan sedan på utsidan
Lägg auberginhalvorna i en ugnsfastform med insidan uppåt
Salta ner i skårorna på auberginhalvorna
Täck auberginhalvorna med fyllningen
Häll lite vatten i botten på formen och ställ in i 200 graders värme i ca 30-40 minuter tills auberginerna är helt mjuka (häll i mer vatten om det kokat bort, så att auberginerna inte bränns i botten)

  
GRÖNA ÄRTOR på Italienska vis

Tillagningen tar en liten stund, men det är värt!

Ingredienser:
Frysta gröna ärtor (helst fina)
Gul lök
Olivolja
Kryddor (jag använde mynta och dill men det funkar även med andra kryddor, t.ex. basilika; eller persilja; eller timjan; eller lagerblad. Blanda dock inte alla kryddor på samma batch, man vill ha en tydlig smak)
Salt
Peppar


Hacka löken. Fräs den i en kastrull med olivolja.
Lägg de frysta ärtorna i kastrullen.
Rör om ofta och låt ärtorna fräsa en kort stund.
Tillsätt kryddorna och lite vatten.
Justera med salt och peppar.
Låt det små puttra under lock i cirka 45 minuter. Rör om ofta och tillsätta ev. lite extra vatten så att ärtorna inte bränner sig fast i kastrullbotten.
Ärtorna ska vara mjuka och skrynkliga när de är klara.
Detta framhäver deras naturliga sötma.




Lättlagad tom kha tofu
1 röst | 15 ingredienser | 30 minuter
Ett fantastiskt gott, nyttigt och värmande recept på Tom kha med tofu. Smakerna av ingefära, chili, lime och koriander blir helt fantastiska i soppan. Smaklig måltid!

Ingredienser


Tillagning

Tom kha tofu

  • 1. Skala och riv vitlök och ingefära. Koka ihop kokosmjölk, vatten, vitlök, ingefära, grönsaksbuljong, socker, chiliflakes och soja i en kastrull i ca 5 minuter.
  • 2. Skär tofun i kuber och dela champinjonerna i kvartar. Skär vitkålen i bitar och klyfta tomaten. Dela broccolin i mindre buketter.
  • 3. Tillsätt tofu, champinjoner och vitkål till soppan och låt den småputtra i ca 5 min.
  • 4. Tillsätt sedan broccoli och tomat och låt puttra i ytterligare 5 min. Smaka av med limeskal- och saft innan servering. Toppa med hackad koriander.


Receptet är från:
Tasteline

Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner (på festivalen användes Oumph-sticks som delades på mitten med bra resultat)
·         400 g neutral fast tofu
·         1 stor gul lök
·         3×3 cm bit ingefära
·         2 klyftor vitlök
·         1 burk hela eller krossade tomater
·         3 dl havregrädde
·         1 dl vatten
·         1 msk gulcurry
·         1 tsk gurkmeja
·         1/2 msk spiskummin
·         1 msk garam masala (på festivalen ökades kryddningen på för att få lite mer mustighet i grytan men det är ju en smaksak, dagen efter hade smakerna förstärkts ytterligare upplevde jag det.)
·         1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
·         2 lagerblad
·         4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
·         Salt och peppar
·         Färsk koriander
·         1/2 lime
·         Olja till stekning
Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!
Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).
(originalrecept hämtat från http://www.javligtgott.se/tofu-tikka-masala-pa-30-minuter/)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar