onsdag 5 april 2017

En rödare Ö...


Har du märkt att det har skett en förändring här på ön denna vecka? Det är nya tider och Lidingö är inte längre lika blått utan har blivit lite mer rött!

Det är stadens sopbilar jag menar. Har du sett dem? Staden har en ny entreprenör, och från och med i måndags är det RenoNorden som hämtar hushållsavfallet på vår ö.

Du som sorterar ut ditt matavfall kommer märka att det från och med nu hämtas på samma dag som ditt andra avfall, med samma bil. Men vadå!? tänker du kanske. Så klart kommer det inte blandas i bilen, även om det kanske ser ut så! Inne i sopbilen, där avfallet hamnar, finns en skiljevägg.  På ena sidan hamnar matavfallet, på andra sidan restavfallet. Sedan skickas restavfallet vidare till förbränning och matavfallet blir till biogas. Så i stället för att två olika bilar hämtar matavfall och restavfall, så kommer en bil och hämtar allt. Det blir färre transporter och enklare för dig att komma ihåg vilket dag ditt avfall hämtas på.

Men det är inte den enda nyheten. De nya bilarna är så kallade laddhybrider. Det betyder att de har ett batteri som laddas på natten och används när man tömmer kärlen i stället för att använda bilens bränsle. Det spar bränsle och det blir mycket tystare när sopbilen tömmer kärlen. Bränslet som bilarna kör på är dessutom helt förnyelsebart. Det är ett syntetiskt bränsle som kallas för HVO100. HVO betyder Hydrerade Vegetabiliska Oljor och 100 betyder att bränslet består av det till 100 procent. Helt fossilfritt!


Även om sopbilarna numera är röda så är avfallshanteringen lite mer grön! 

Har du frågor om avfallshämtning eller annat är det bara att klicka in dig här för mer information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar