onsdag 10 maj 2017

Fairtrade challenge 2017

Det årliga Fairtradefikat har blivit en liten tradition hos oss på miljö- och stadsbyggnadskontoret och i morgon torsdag (den 11 maj) är det dags igen. Då brukar vi köpa in nåt litet att bjuda på och så har vi sedan tidigare te som är Fairtrade-märkt. Kaffet som serveras är förvisso UTZ-märkt som lite förenklat kan beskrivas som Fairtrade-light. De här tillfällena brukar vara trevliga och vi brukar passa på att berätta om Fairtrade-märkningen och vad det finns för produkter. Den här gången kompletterar vi med lite ytterligare fikamutor eftersom medarbetarna på kontoret alla ska hjälpas åt för att förbereda för den flytt som är nära förestånde. Lidingö stadshus ska renoveras och de gamla kommunalgrå kontoren som undertecknad lärt mig älska som min nästa kommer att bytas mot landskap. Ulf Lundell kommer att trivas som fisken i vattnet om han får för sig att titta förbi.

Vi tycker såklart att även du som läser detta ska gå in på World Fairtrade challenge och delta. Förra året deltog hela 1,6 miljoner i evenemanget! Samtidigt är det ju bra att tänka på att det finns fler dagar på året som de här produkterna förtjänar en plats i vårt medvetande.

Har ni koll på vad Fairtrade är? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som ger odlare och anställda i utvecklingsområden världen över möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade-organisationen främjar mänskliga rättigheter i arbetslivet och syftar till en ekonomisk utveckling och samtidigt en ökad social och miljömässig hänsyn. De som vill få sina produkter Fairtrade-märkta får kontroller av utomstående kontrollorgan men de får också stöd av organisationen. Knutna till märkningen finns ungefär 1,5 miljoner odlare i 74 länder.

Genom Fairtrade säkerställs bättre villkor som att anställda får rimliga minimilöner och får organisera sig fackligt och odlaren får bättre ekonomiska villkor vid försäljning. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som ekologisk produktion främjas.

Kaffe och bananer är de produkter som man lättast hittar i affären men även te och socker säljs det mycket av. Drygt 50 % av produkterna är också ekologiskt certifierade. Det finns globalt över 3000 produkter med Fairtrade-märkning!Kaffe och te, vad är det med det då? 

Jo de finns nu med rättvisemärke på

Choklad, ris och glass

Med rätt märkning du kan ta ett extra lass.

Du kan dricka schysst vitt vin

Drick dock lagom, inga fyllesvin

Blanda inte detta med bananer och bollar

Det ser märkligt ut om nån kollar

Men om din nästa blir stökig och full

Stänger du det lätt ute med rättvist bomull

De finns till och med frukt, godis och rosor

Det enda jag inte kommer på är ett par trosor

Men quinoa, honung och socker

Kan du nu alltså köpa utan ocker

Nu tror jag att jag rimmat på varje produktkategori

Det enda jag inte fick in var müsl-i...

Just det, sammansatta varor och smink

Får jag in i dikten om jag är lite flink

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar