onsdag 17 maj 2017

Solceller- allt du behöver veta


Är du teknikintresserad, gillar att hänga med i den nya utvecklingen och gärna vill sköta dig själv? Eller är du ganska lat och ointresserad av teknik, men gillar att göra något bra för miljön? Eller allting på en gång? Vi har lösningen för dig, vem du än är!

SOLCELLER! Solcellerna har funnits länge, men har kommit stort först nu. Priset på solceller rasar (det tackar vi tyskarna och kineserna för, det är de som drivit på utvecklingen och sänkt priserna) och du behöver inte vara jätteteknisk för att ha solceller i dag, det mesta sköts automatiskt, men för den intresserade finns det en uppsjö av statistik och annat som du kan sätta dig in i. Och så är det här med solceller en bra grej för miljön.

Just nu pågår en kampanj på Lidingö och runt om i Sverige som riktar in sig på att få fler villaägare att installera solceller. Uppdraget kommer från Energimyndigheten men utförs av kommunernas energi- och klimatrådgivare. Jag tog tag i Jonathan Alm, en av stadens energi- och klimatrådgivare, för att höra lite mer om vad han har att erbjuda.
-Hej Jonathan!
-Hej!
-Det här med solceller, är det bra?
-Ja! Priset på solceller har sjunkit kraftigt de senaste åren, så nu kan det vara en god investering även i Sverige. Det är enkelt att underhålla och du gör dessutom miljön en tjänst. Och så ökar det antagligen värdet på ditt hus. Så ja, det är bra så länge ditt tak har rätt förutsättningar! Kolla in Lidingös solkarta så får du en hint om hur förutsättningarna är för ditt hus.
-Vad kostar det då?
-Priserna på solcellssystem har som sagt minskat drastiskt under senare år. Kostnaderna för drift och underhåll är normalt mycket små. I Sverige kostar ett komplett solcellssystem idag runt 20 000 kr/kW inklusive installationsarbete, vilket betyder att ett system på 4 kW, vilket är ganska normal villastorlek, kostar runt 80 000 kr. Man brukar säga att investeringen är avbetalad på ungefär 15 år och solcellerna har en beräknad livslängd på ca 25-30 år. Det betyder gratis el i minst 10 år!
-Finns det bidrag att söka?
-Ja, Länsstyrelsen håller i ett statligt investeringsstöd för solceller på 20 procent av kostnaden. Det går även att söka ROT-avdrag för arbetskostnaden. De går dock inte att kombinera de båda.
-Är det något som jag bör tänka på innan jag installerar solceller?
-Taket bör vara i bra skick då modulerna förväntas stå där i 20-30 år. Och så krävs det i de flesta fall bygglov! Så kolla vad som gäller för just dig innan du går för långt i din planering.

-Vad bra! Vad kan du då erbjuda, Jonathan?
-Just nu har jag möjlighet att ge 10 villaägare på Lidingö lite fördjupad rådgivning kring det här med att installera solceller. Det betyder att jag kan vara med er på vägen, ge tips och råd och vara en opartisk hjälp vid kontakt med leverantörer. Så hör av er så ser vi hur jag kan hjälpa er! På www.lidingo.se/sol finns mer information om solceller om du vill läsa på om hur solceller fungerar eller hur man gör med till exempel anslutning till elnätet.
-Toppen! Då hoppas vi att många småhusägare på Lidingö installerar solceller!


För att komma i kontakt med Jonathan kontakta miljösamordnare Stina Jaensson, stina.jaensson@lidingo.se, 08-731 39 97. I dagsläget finns det möjlighet att hjälpa 10 villaägare med fördjupad rådgivning. Först till kvarn.


I just detta projekt är det villaägare i fokus. Andra fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är som vanligt välkomna att kontakta energi- och klimatrådgivningen på 08-29 11 29 för att få stöd och hjälp kring solceller eller andra frågor som rör energi och klimat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar