onsdag 30 augusti 2017

Bokslut på badsäsongen 2017

Käppalabadet
Har du badat nåt i sommar? För egen del har det varit sparsmakat med besök i plurret, blötast blev jag nog på en cykeltävling i ett regndränkt Danmark, även om jag lyckades få till ett dopp vid Sticklinge strand här på slutet. Jag beklagade mig lite över min torrskodda sommar för kollega Annelie. Då berättade hon om sitt nya motto "man ångrar aldrig ett dopp" och jag måste erkänna att det ligger något i det! Under förutsättning att det inte ligger nåt illa förorenat i det, vattnet alltså. Det där sista för oss faktiskt in på dagens ämne.

Varje sommar utför miljö- och stadsbyggnadskontoret provtagningar av badvattenkvalitéten på Lidingös fem kommunala bad (badviken i Kottlasjön, Käppalabadet, Sticklinge udde/Sandviksbadet, Fågelöudde samt Södergarn). På https://www.havochvatten.se/badplatsen kan ni snabbast ta del av våra provsvar. Dessutom kontrolleras bassängbadet i Brevik samt badplatserna vid Dalénum och Gåshaga strand. Dessa är dock inte klassade som kommunala bad och därmed finns de inte med på e-tjänsten ovan. 

Vi kan glädjande nog konstatera att alla kommunala bad har varit tjänliga under hela sommaren! 

Hur går det då till undrar ni? Jo vi samlar in prover ett bestämt antal gånger under varje sommar för att kontrollera förekomsten av E coli och Intestinala enterokocker som båda är bra indikatorer på om vattnet är förorenat. Vi kontrollerar siktdjup, okulärbesiktigar förekomsten av alger samt kontrollerar temperaturen. Bedömningen sker enligt Havs- och Vattenmyndighetens ”Vägledning för strandbad enligt direktiv 2006/7 EG”.
Annelie med provtagaren i högsta hugg
Vad händer om provsvaret skulle vara otjänligt då? Så fort ett sådant provsvar inkommer till oss kommer vi att sätta upp en skylt vid det berörda badet för att informera er på plats. Dessutom utförs en ny provtagning omedelbart. Skylten sitter kvar till dess att ett prov anger att vattnet åter är tjänligt. Det kan vara bra att känna till att det tar några dagar innan vi kan få ett svar från labbet så man får ha lite tålamod.
Så här ser skylten ut

Det har varit väldigt lite algblomning i år vilket nog kan tillräknas de svalare temperaturerna under sommaren. I augusti har vi dock fått några samtal om röd algblomning på flera ställen på norra ön. Vi skrev lite om detta på Lidingö stads hemsida.


Breviksbadet
Nu slutar vi ta badvattenprover för det här året men låt inte det hindra er! Kom ihåg "-Man ångrar aldrig ett dopp"!
4 kommentarer:

 1. Men hur får man reda på vattenkvalitén vid Dalénumbadet då? Har det varit god kvalité på vattnet där under sommaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har vi provtagit var annan vecka under sommaren och alla prover har varit tjänliga. Den sista, från förra veckan, var tjänlig med anmärkning. Med vänlig hälsning
   Robert

   Radera
  2. Men hur får man reda på detta då? Måste man ringa och fråga varje gång man är nyfiken? Det finns inte att se på er hemsida eller?

   Radera
  3. Nej vi har ingen sådan tjänst i dagsläget. Vi kommer dock alltid att sätta upp en skylt om vattnet skulle vara otjänligt.
   Med vänlig hälsning
   Robert

   Radera