onsdag 16 augusti 2017

Cykelservice

Igår var det dags för cyklarnas motsvarighet till en helkroppsmassage.

Vi hade dagen till ära bjudit in en lokal cykelbutik som erbjuder fältservice med allt från att byta innerslang till att smörja in knakande lager. Därtill kunde man till självkostnadspris få köpa reservdelar om detta skulle behövas och man ville. Det var många illa åtgångna cyklar som rullade upp till stadshusgaraget den här morgonen. Om cykelmekanikerna varit veterinärer så var hojarna nyligen konfiskerade byrackor i behov av första hjälpen. Sådana trebenta och utmärglade djur kan inte alltid räddas. Till exempel fick min chef Catarinas bakhjul sista smörjelsen och får nu ersättas av en ny modell. Hjulet kämpade tappert i 17 år men nu med ett stort hål hela vägen runt, i sidan där det en gång suttit en bromsyta, fanns det inte mer att göra. En spruta i baken och så bär det iväg som Wilmer X sjöng en gång.

Alla cyklar var inte lika vanskötta. Några ville bara höja sadeln eller få till en perfekt växling eller kanske få lite bromsverkan när man ändå klämmer åt bromshandtaget. Som några som läser vet finns det en sällsam tillfredsställelse i tysta och snabba växlar. Nu efter dagens event kanske några till får den uppenbarelsen?

Intresset visade sig vara enormt och Jesper, ansvarig för eventet, meddelade att de nog tagit emot fler cyklar än de trots allt kan hinna med under en dag. Det löste sig till slut genom att de kallade in en mekaniker till, tack för hjälpen Jesper och ni andra!

På eftermiddagen hade vi sedan ordnat en kurs i enklare cykelservice för de som ville ha kunskap om sin egen cykel och hur man själv tar sig an de vanligaste åkommorna. Här diskuterade vi glappande styrlager, byta av bromsklossar, laga punktering, justering av bromsar och av växlar med mera. Som bonus skickade jag ut lite youtube-länkar om ovanstående som repetition.

Många positiva kommentarer och ryggdunkningar senare kan jag konstatera att det blev en succé och vi kan bara varmt rekommendera det här upplägget för andra som läser den här bloggen till era arbetsplatser. Är det någon som vill veta mer om det här eventet eller söker kontaktuppgifter -hör då av er till Robert Karlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar