onsdag 9 augusti 2017

The rumble of the jungle

Likt George Foreman när han mötte Muhammed Ali i Kinshasa 1974 är vår planet nere för räkning. För att fortsätta med sportanalogier kan jag konstatera att vi på bloggen för andra året i rad är tvåa på bollen. Det är väl aldrig positivt att vara sent ute men det känns lite extra tråkigt när det gäller dagens ämne. Årets overshoot day har tyvärr redan infallit. Det är den dagen då vi börjar leva på lånade tillgångar från framtiden. Förra året var det den 8 augusti men i år redan den 2 augusti. Första gången som Global Footprint Network räknade ut World overshoot day (1987) inföll dagen den 19 december, sedan dess har det alltså gott snabbare och snabbare åt fel håll. Domaren räknar upp mot 10 och vår planet står groggy i hörnet och försöker komma tillbaka in i matchen...

Jag trodde att jag var miljövänlig numera när jag cyklar och äter mindre kött och allt vad det är. Jag var kaxig och gjorde ett test här. I samma ögonblick som jag var klar med testet fick jag en livskris (en till...). Jag trodde jag var bra men jag var kass, jag har blivit lurad (av mig själv). Jag kände mig uppgiven här i min kontorsstol men sen började jag tala med min kloka kollega Silvia. Hon gav mig då lite perspektiv när jag som mest behövde det.

Så, vad tjänar det till att anstränga sig kanske även ni undrar?

Såhär va? Vi, jag och ni som läser, har ju haft en fantastisk tur egentligen. Vi är födda eller i alla fall lever i en del av världen där vi får med oss en lång rad förmåner. Här har det inte varit krig på evigheter, här finns arbetsmiljöregler och en välfärd, både offentlig och personlig, som få procent av jordens befolkning kan matcha. Vi har möjligheten att resa, möjligheten att välja, om det så rör sig om vilken lunch du är sugen på eller vilken telefon som du vill slösurfa på. I ett större perspektiv har vi det alla fantastiskt!

Men vi ska inte missbruka den här förmånen. Lite som Bamse, som eftersom han är stark också måste vara snäll, så ska vi vara en god förebild för omvärlden men inte minst för oss själva och dem runt omkring oss.

Med de här tankarna har jag ändå fått ny luft under vingarna. Jag ska härmed bli ännu bättre på att släcka lampor, äta mindre kött, köpa lokalt producerad mat, försöka minska min förbrukning av plast och förpackningar, samåka, cykla och verkligen tänka efter innan jag bokar en flygresa nästa gång. Jag är kanske inte redo att komma ner till ett fotavtryck som motsvarar ett jordklot redan idag men se upp i backen för jag är mer än redo att minska mitt avtryck! Alla som läser den här bloggen. Testa fotavtryckskalkylatorn ovan om ni vill men kan ni inte lova mig att bli lite bättre varje dag ni också?

Gonggongen ljuder och jorden överlever för att (till skillnad från Foreman i Kinshasa) gå åtminstone en rond till...


Tyvärr är det bara en planet vi har till förfogande i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar