onsdag 11 oktober 2017

Il Grande Vegofestivale!

Måttfullhet är en dygd...
Så var den över för den här gången. Den stora Vegofestivalen...

Vadå Vegofestival kanske någon undrar? 
För den som inte har koll på konceptet så låter ju festival storslaget men egentligen handlar det om att den som vill delta lagar en maträtt hemma, tar med den och bjuder andra på smakprov. Du behöver inte ens laga mycket mer än du brukar eftersom tanken är att vi tar smakbitar av varandras rätter. Ett knytkalas alltså. Men nu var det ju inte vilken matfestival som helst vi talar om, utan en vegofestival, och då får man tänka till på så vis att det är recept med mindre miljöpåverkan som gäller. Vi utmanade varandra att tänka utanför lådan där kött, fågel och fisk ligger och gonar. Det brukar bjudas på många spännande, smakrika rätter som man kanske aldrig skulle ha testat på egen hand.

Hur gick det då?
Det beror kanske på hur man ser det. Det blev ett visst manfall till premiären av Den stora Vegofestivalen. Den blev kanske inte så Grande nu när vi för första gången extrapolerade konceptet från miljö- och stadsbyggnadskontoret till att inbegripa hela stadshuset. Men det var ju SÅ GOTT!

Här plockas det fram!
Jag vill tacka de kollegor från övriga förvaltningar som ändå vågade sig på att vara med. Andra ångrade sig bittert när de såg oss glufsa i oss som om det inte fanns en morgondag. När flera medarbetare berömde initiativet och hoppades att det blev en ny festival snart igen blev jag lika rörd som den Daal jag svängde ihop kvällen innan!

Nu när jag halvligger och djupandas för att försöka smälta ner årets billigaste avsmakningsmeny konstaterar jag att jag inte bara sparade några kronor (jag är trots allt smålänning) utan det var också årets godaste avsmakningsmeny!

Några kollegor som likt gamar cirkulerat runt läckerheterna men som inte själva hade haft möjlighet att laga mat vågade sig till slut fram för att provsmaka och det är ju lite det som är tanken. Festivalen "uppfanns" för att inspirera till att minska på köttkonsumtionen för att istället upptäcka mat med ett lite mindre klimatavtryck. (Att undertecknad övertrasserat kebabkontot och riskerade kronisk vitaminbrist var bara en katalysator).

Nästa gång hoppas vi att fler vågar haka på i festivalen och även att fler vågar komma fram och provsmaka lite grann. För en nästa gång kommer det att bli!

Vi ska försöka publicera alla goda recept här på Miljö på Ö inom kort!
Ingen kan beskylla mig för att vara fotograf...

5 kommentarer:

 1. Johanna Lundström11 oktober 2017 17:01

  Vilken lysande idé! Jag är gärna med nädta gång��

  SvaraRadera
 2. jag tycker synd om alla som inte deltog. Det var jättegott (för att citera Tina Nordström)!

  SvaraRadera
 3. Lotta Eriksson12 oktober 2017 12:50

  Toppen initiativ. Tack snälla Ni, ser verkligen framemot nästa gång!

  SvaraRadera
 4. Kul att höra hörrni! Vi gör om det till våren igen!

  SvaraRadera