onsdag 18 oktober 2017

Kemikalier i barns vardag


Nästan vart vi än befinner oss finns det också kemikalier där. Mindre ofta i flytande akuttoxisk form men väldigt ofta som en del av produkterna som vi använder eller stöter på i vardagen. Vissa av oss är känsligare än andra och den känsligaste gruppen av alla är ju barnen även om några ibland hävdar att det är den så kallade PK-maffian.

Kemikalieinspektionen har ju koll på detta och har därför nyligen lanserat hemsidan Kemikalieribarnsvardag.se. Där kan du få svar på många av dina frågor och funderingar kring kemikalierna i vår omgivning. Sidan får en stark klickrekommendation från Miljö på Ö. Återbruk är ju toppen och något som vi på Miljö på Ö inte nog kan uppmuntra men när det gäller äldre leksaker kan det kanske vara bättre att låta dem få sin sista vila på återvinningscentralen. Lagstiftningen har ofta skärpts betänkligt sedan våra gamla leksaker producerades.

När du besökt hemsidan och för att omsätta din nyvunna kunskap i praktik rekommenderar vi vår korta bildquiz nedan:

Suga kunskapen ur ett gammalt tangentbord? 
Knäcke med smör och kvitto? 

Det går lika bra med ett gammalt batteri när det syrliga godiset tagit slut?


Nyfångad anka?
Som du kanske listat ut är inte de första tre frågorna att rekommendera men med ankan kan man inte vara säker. Är ankan gjord för barn i ditt barns ålder? Annars kan det vara bäst att låta barnet gnaga på nåt annat. Luktar den mycket och känns den fetaktig att ta på innehåller den med all sannolikhet inte sådana saker som man vill mata barnen med.

På Lidingö har vi som en del av vårt miljöprogramsarbete arbetat med att minska ner på exponeringen från kemikalier i förskolor och skolor. Här kan du läsa mer om vårt arbete med kemikalier.

I julklapp önskar Miljö på Ö betalversionen av Photoshop...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar