onsdag 20 december 2017

Varma julhälsningar från Miljö på Ö

 

Miljö på Ö önskar eder alla en riktigt God Jul!

I julklapp kommer den här tomten med återanvända presenter i form av recepten från höstens Vegofestival för stadshusets personal!

Vi hade ingen röd matta, vi hade inte ens frack och festblåsa. För att ändå markera att det var lite festligt hade undertecknad ordnat med ballonger och serpentiner. Tvärt emot mina instinkter men helt i linje med stadens slogan "allt annat än kommunalgrått" så valdes ballonger med olika färger. När väl huvudvärken från ballongerna lagt sig så infann sig feststämningen men också en viss anspänning. Inte minst för att undertecknad fram till utsatt tid samma dag var osäker på om jag skulle få fira festivalen helt själv. Det blir liksom mer att folk undrar hur det är fatt om man blåser upp ballonger och lägger ut serpentiner bara för att äta en stilla lunch i ensamhet.

#huvudvärk

Till slut kom kollegorna insläntrandes en efter en och det blev lite av en succe i det lilla och en snackis i det större bland de som inte var med den här gången. Nedan finner ni åtta smaskiga recept som inte kommer att göra någon besviken! God Jul!




1. Kokos-ceviche a la Jerker

4 kokosnötter
10 lime
3 chili
2 rödlökar
5 krukor färsk koriander
2 mango
2 röda paprikor
1 gurka
salt
svartpeppar
(eventuellt tabasco)

Öpnna kokosnötterna
Ett sätt att öppna kokosnötter är att först slå hål i nötternas tre gropar med en hammare och en ren skruvmejsel. Häll ut kokosvattnet genom hålen. Svep sedan in nötterna i en handduk (som du inte är rädd om) och lägg dem på ett hårt underlag och slå sönder skalen med hammaren. Lossa därefter "kokosnötsköttet" från det hårda skalet med en kniv. Skala sedan bort det tunna skalet med en potatisskalare.

Skär kokosnötsköttet i små bitar
Finhacka löken och chilifrukterna
Riv skalet på hälften av limefrukterna och pressa sedan fram juicen från alla
Blanda kokosnöt, lök, chili och limecest och häll över limejuicen och lite salt
Låt kokosnötsbitarna marinera i kylen över natten

Skala mangon och skär mango, paprika och gurka i cenimeterstora bitar
Hacka koriandern
Blanda alltihop och smaka av med salt, svartpeppar (och eventuellt tabasco om hettan inte är tillräcklig)
/Jerker Idestam Almqvist




2. Butternutpumpa i ugn

Två butternut pumpor
I burk kikärtor
Olivolja
Curry
Cayenpeppar
Salt och svartpeppar

Blanda i en ugnsform och baka i ugnen ca 180 grader i en timme

Blanda yoghurt med koriander och citron som ringlas över den bakade pumpan.

/Eva Jansson



3. Karins goda fröknäcken

Blanda ihop följande i en bunke:

1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön (hela)

Slå på 2 dl kokhett vatten och knappt 1/2 dl olja

Blanda och låt stå och svälla 15 min.

Platta ut på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 2 tim i 125 grader

Mums !

/Karin Eriksson


4. Morotssallad med solrosfrön och tranbär

4-6 portioner

2 st morötter
½ kålrabbi
en bit kålrot
1 dl bladpersilja
½ solroskärnor
½ dl torkade tranbär
1 -2 msk pressad citron
2 – 3 msk kallpressad rapsolja
Lite örtsalt och peppar från kvarn
Hackad ingefära och vitlök till stekningen

Skala och skär kålrot och kålrabbi i smala stavar, stek på svag värme med vitlök och hackad ingefära. Skala och riv morötter. Hacka bladpersilja. Blanda alla ingredienser och krydda.

/Susanne Drougge




5. Lins- och rödbetssallad med chévre
Under 60 minuter
Medel

Inspirationen till den här matiga rätten med belugalinser som bas kommer från lata sommardagar i Sydfrankrike. Klassiska kombon chèvre och rödbeta tolkad i en färgstark ”bowl”, eller kort och gott skål på svenska. Bjud till grillat, eller ät som komplett måltid.

Ingredienser
Portioner: 4

6 dl kokta belugalinser
600 g små rödbetor
250 g körsbärstomater (gärna olika färger)
1 msk hackad timjan
200 g getost av chèvretyp
150 g blandade salladsblad
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
Dressing
4 msk olivolja
2 tsk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
3/4 tsk salt
Till servering
krutonger (gärna surdegskrutonger)

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär rödbetorna i klyftor. Halvera tomaterna.
Lägg rödbetor och tomater på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, timjan och salt.
Ställ in mitt i ugnen ca 40 minuter, eller tills betorna är mjuka.
Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen. Krydda med salt.
Blanda betor och körsbärstomater med linser, smulad getost, salladsblad och peppar i en bunke. Fördela i 4 skålar (för 4 port).
Till servering: Toppa med krutonger. Ringla över dressingen.
För alla

Gör glutenfri: använd glutenfria krutonger.

Gör laktosfri: välj laktosfri getost. Kontrollera innehållet i krutongerna.

Gör mjölkproteinfri: byt ut getosten mot tofu. Kontrollera innehållet i krutongerna.

Gör äggfri: kontrollera innehållet i krutongerna.


https://www.ica.se/buffe/recept/lins-och-rodbetssallad-med-chevre-720658/




6. Grönsaksgryta med ajvar och kesogremolata

30 minuter


Pricken över i:et i den här goda grytan är kesogremolatan på toppen. Så fräscht och friskt inslag.

Tillagning

1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Gryta: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och tärna paprika och zucchini. Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och fräs lök och grönsaker ca 2 min.
3. Tillsätt timjan, tomatpuré och balsamvinäger. Fräs under omrörning ytterligare 30 sek. Tillsätt ajvar relish, vatten och buljong och låt det koka upp.
4. Sila av kikärtor och bönor och spola dem i kallt vatten. Tillsätt till grytan och låt det puttra 10 min. Smaka av med salt och peppar.
5. Gremolataröra: Skölj och finhacka persilja. Skölj och riv skalet av citronen samt skala och riv vitlök. Blanda med keso i en skål och tillsätt citronsaft, salt och peppar. Servera grytan med ris och toppa med en klick kesogremolata.

Ingredienser

Gremolataröra
1 st citron(er), saften
1 kruka(or) persilja
1 st citron(er), rivet skal
1 klyfta(or) vitlök(ar)
250 gram Keso, naturell
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt

Gryta
1 förpackning blackeye-bönor
1 förpackning kikärtor
1 msk grönsaksbuljong
1 burk(ar) Ajvar Relish, + 1 burk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
1 st gul lök(ar)
1 salt
1 olivolja
1 st zucchini
2 st paprika
2 klyfta(or) vitlök(ar)
1 tsk timjan, torkad
1 svartpeppar

Tillbehör
4 port ris


http://www.tasteline.com/recept/gronsaksgryta-med-ajvar-och-kesogremolata/




7. Polpettone di verdure


Detta är ett recept på en maträtt som finns i många olika varianter i Italien, en sort grönsaksgratäng. Används ofta av italienska mammor för att öka grönsaksintaget för barnen :)
Ingredienser

Potatis 700 g
Haricots verts 300 g
Parmesan (eller andra mogna ostar) 60 g, riven
Ägg 2 st
Mejram 3 st teskedar, eller enligt smak
Salt
Olivolja
Svartpeppar

Skölj av haricots verts. Skala potatisarna.

Skär potatisar i kuber, ca 1 cm3. Koka potatisarna i en kastrull med så lite vatten så att det bara täcker dem. Lägg lite salt i det kokande vattnet. Efter en stund lägg i även haricots verts så att grönsakerna blir klara samtidigt.

Sila bort vattnet med ett durkslag. Pressa grönsakerna med en potatismosare, potatispress eller grönsakspress.

Vispa ihop 2 ägg. Addera lite salt och vispa lite till.

Addera äggröran till de pressade grönsakerna och rör ihop. Addera den rivna parmesanen och blanda ihop.

Addera mejram, salt och peppar enligt smak. Blanda allt väl.
Smörja en ugnform (circa 20cm x 20cm) väl med olivolja.

Bre ut grönsaksblandning i formen, och platta till den med en gaffel. Gör snygga mönster med gaffeln på ytan.

Grädda formen i ugnen på 180 grader, i cirka 45 minuter eller tills ytan har fått en fin gyllen färg.

Smaklig måltid!

Övrig information:

- Kan ätas kallt eller varmt.

- Receptet kan varieras som man vill och olika grönsaker eller andra kryddor kan användas enligt smak.

- Maträtten ska förvaras i kylen (hållbarhet på 3 dagar cirka) eller kan frysas ner.

/Silvia (MSK)



8. Daal
30 minuter

Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten. Justera i så fall kryddningen.

Ingredienser

1 st gul lök(ar) 
2 st vitlöksklyfta(or) 
1 st röd chilifrukt, urkärnad 
1 msk ingefära, riven 
3 msk olivolja 
2 st kanelstänger 
1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta i mortel 
2 tsk gurkmeja 
500 gram tomater, krossade 
1 burk(ar) kokosmjölk, 400 ml ej lätt 
2 tärning(ar) grönsaksbuljong, ekologiska 
3 dl röda linser 
vatten, till spädning, 
ev 1 st salt 
70 gram babyspenat, sköljd 
1 st koriander, i kruka 
1 st vitpeppar, nymalen 

Tillagning

1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.
2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
3. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
4. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.
5. Smaka av med salt och peppar och tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Servera med hackad koriander i en skål bredvid att toppa soppan med.

http://www.tasteline.com/recept/daal/

GOD JUL!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar