onsdag 2 maj 2018

Släpp hojarna fria, det är vår!


Förra veckan var det både Vegofestival och cykelfest. Eller fest och fest förresten, men hade cyklar haft ett medvetande så hade de i alla fall tyckt att det var lite spa-känsla i dagarna två.

Personligen har jag ett nära band med mina cyklar så jag tänker att cyklar nog uppskattar lite omtanke. Jag har döpt mina till Gamle Svarten och påläggskalven Svarten. Sen har vi Vitas, KvickSilver, Elis och så Blåen förstås. Blåen är en riktig tuffing och kan stå nere vid tågstationen alldeles själv. Ni kan aaaldrig gissa varför jag döpt dem till det...

Nåväl, tillbaka till den röda tråden. Förra veckan erbjöds stadens cyklande medarbetare gratis cykelservice när de kom till jobbet. Allt för att i både miljöns och hälsans namn uppmuntra medarbetare till att ta cykeln till jobbet. Vi hade bjudit in en lokal cykelbutik som under både torsdagen och fredagen erbjöd fältservice med allt från att byta innerslang till att smörja in knakande lager. Därtill kunde man till självkostnadspris få köpa reservdelar om detta skulle behövas och man själv ville.

Många trötta skrällen fick nytt liv tack vare Peter och hans kollega som skruvade på nere i garaget.
Peter med en av de sista hojarna för dagen.
Alla cyklar som lämnades in var inte skrällen förstås. Några kanske bara ville ändra sin sittställning, få till en perfekt växling eller få lite bromsverkan när man ändå klämmer åt bromshandtaget. Allt från första hjälpen till rena spabehandlingen med andra ord. Intresset var stort och det blev till slut lapp på luckan när dagskvoten fylldes och killarna inte skulle hinna med fler cyklar.

Som "sexhojspappa" har jag insett värdet i att kunna ge cyklarna lite service på egen hand. När luften går ur Gamle Svarten eller när Elis har slut på energi vill man ju inte stå där med lika långt till start som till mål liksom. För alla dem som ville undvika ett sådant scenario ordnades på fredagen en kurs i enklare service, Hasse från Maltes visade till exempel med van hand hur man bytte ut en punkterad slang. För den som är intresserad av en repetition eller inte kunde närvara har jag samlat ett knippe Youtube-länkar om hur man botar de vanligaste åkommorna. Skicka ett mejl till Robert Karlsson och säg vad du vill veta så skickar jag länkar på svenska.


Catarina lämnar sin cykel i Maltes-Hasses trygga händer.
Det här var andra gången som det här konceptet anordnades för Lidingö stad-anställda och av döma av de positiva kommentarerna och ryggdunkningarna så kan vi bara varmt rekommendera det här upplägget för andra som läser den här bloggen till era arbetsplatser. Är det någon som vill veta mer om det här eventet eller söker kontaktuppgifter (ej dating...) -hör då av er till Robert Karlsson.

Tack alla ni som cyklar!
Mvh
Din hälsa och vår miljöTack för att ni cyklar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar