onsdag 19 september 2018

En ovanligt varm sommar har nu tagit slut

Är du en av alla som reagerat på att det varit en ovanligt varm sommar i år? Faktum är att sedan 1990-talet har nästan varje år varit varmare än genomsnittsåret sedan mätningarnas början. Detta gäller både i Sverige och globalt även om det finns avvikelser. Till råga på allt så passerades gränsen för att klara 1,5 graders ökning av jordens medeltemperatur symboliskt nog under valdagen.

Källa SMHI
Extrema väderhändelser kommer alltid ske men lägger vi ihop dem tillsammans ser man tecken på det som experter benämner klimatförändringar. Dessa förändringar hotar i slutändan organiserade samhällen då mat och vatten hotas samtidigt som det finns risk att stora befolkningsmängder tvingas flytta. Det finns tecken på att klimatförändringar redan har påverkat så pass att krig har uppstått, här finns en sådan analys. Kostnaderna för samhället och individen kommer i en sådan framtid bli mycket stor.

Hur du och jag väljer att konsumera och transportera oss är dock inte betydelselöst. Du och jag kan vara en förebilder och Sverige, som internationellt är ett föregångsland bland annat gällande miljöarbetet, har en stor möjlighet att vara just en förebild. För att klara målet som sattes upp i Klimatavtalet i Paris och begränsa de negativa konsekvenserna som jordens uppvärmning skapar krävs det att vi alla engagerar oss, tittar oss i spegeln och gör valen i vardagen som gör skillnad.

Här kommer en lista, som vi återanvänder från ett inlägg från 2016, med åtgärder som du kan vidta om du, som vi på Miljö på Ö, vill försöka minska klimatpåverkan. Läs nedan om Bostaden, Bilen, Biffen och Börsen:

1. Bostaden - min kollega Stina skrev här förtjänstfullt om hur elanvändningen kan minskas med ganska små medel. Visste ni förresten att en sparad watt hemma hos dig innebär att ett kärnkraftverk, vindkraftverk, vattenkraftverk eller kanske bäst av allt ett kolkraftverk kan minska sin produktion med 2 watt? Det här har att göra med energiförluster som uppkommer både i produktion och överföringen ända hem till dig. Den insparade watten kan sedan istället användas där den gör mer nytta.

2. Bilen - (och flyget) de här uppfinningarna gör mycket nytta för oss genom en ökad mobilitet men myntet har också en baksida. Ni vet säkert alla vid det här laget att vid förbränning av bränslen som bilar körs med bildas (bl a) koldioxid. Koldioxid är en av de där gaserna som gör att vi får en oönskad växthuseffekt. Extra negativt är det när vi förbränner sånt som varit bundet i marken (bensin/diesel av olja).

Mycket ska och bör göras på en internationell, regional och lokal nivå men även du och jag har en god möjlighet att minska påverkan på klimatet från våra resor genom att fundera över våra resvanor. Vi som bor i Stockholmsregionen och Lidingö i synnerhet är lyckligt lottade på så vis att avstånden är korta och alternativen till bil är goda. Bussar, tåg, cykel och varför inte en promenad kan många gånger ersätta en bilresa. Glöm heller inte att man numera kan beställa hem nästan vad som helst hem till dörren (inklusive matkassen). Läs mer om problematiken med bilen (bland annat) här. Här på bloggen kommer ni kunna läsa mycket mer om alternativa resor framöver så håll utkik!
3. Biffen - numera äter vi mer kött än vi någonsin har gjort. Det här mönstret behöver vi bryta för det är inte hundra för hälsan och det är definitivt inte hundra för klimatet. Det går åt stora landområden, massor med energi och en himla massa vatten för att framställa favoritburgaren eller vad som må kittla gommen. Det går åt så pass mycket av allt detta så det inte riktigt räcker till inom planetens gränser. Men det finns alternativ! Vegetarisk mat kan vara supergott! Vi har faktiskt haft en hel del mattips till och från i den här bloggen, se här, här och här. Här hittar ni fler tips för att minska påverkan från vår mat.4. Börsen - både den egna börsen och världens ekonomi. Hur vi investerar pengar påverkar en omställning till ett hållbarare samhälle. Problemet är att miljöbättre och långsiktigt hållbara investeringar inte ses som lika säkra som att sätta pengarna på, säg ett kol- eller ett oljebolag som ger bättre avkastning på kort sikt och som historiskt har varit en god investering.

Hur du väljer att spendera dina egna pengar har förstås också betydelse. Tänk på detta nästa gång du sitter med fingret på köpknappen, behöver du verkligen den här saken, behöver du verkligen flyga inrikes och så vidare. Här kan du göra ett test på din miljöpåverkan.

WWF skriver naturligtvis lite om det här också på sin hemsida i samband med Earth Hour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar